Απόφαση σταθμός: Δικαίωση δανειολήπτη

Απόφαση σταθμός: Δικαίωση δανειολήπτη
photo: pixabay

Δεδικασμένο για τράπεζα που έδωσε τα στοιχεία δανειολήπτη σε εισπρακτική εταιρεία αποτελεί η απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών που επέβαλε αποζημίωση στο πιστωτικό ίδρυμα. Το σκεπτικό της απόφασης θεωρεί ότι η τράπεζα όφειλε να ζητήσει την έγκριση του δανειολήπτη για την παραχώρηση των στοιχείων του στην εισπρακτική εταιρεία.
Η απόφαση αναφέρει, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου ότι «Η τράπεζα δεν απέδειξε ότι ανυπαιτίως αγνοούσε τα θεμελιωτικά του πταίσματος πραγματικά γεγονότα, όπως έπρεπε για να απαλλαγεί από την ευθύνη της».
Το δικαστήριο πάντως δεν έκανε δεκτό το αίτημα του δανειολήπτη να του καταβληθεί χρηματική αποζημίωση ύψους 10.000 ευρώ.
Κι αυτό γιατί -κατά το δικαστικό λειτουργό- το ποσό είναι υπερβολικό, «καθόσον σκοπός του νομοθέτη δεν είναι ο πλουτισμός του υποκειμένου, δηλαδή του δανειολήπτη, αλλά η συμμόρφωση των υπευθύνων επεξεργασίας, δηλαδή της τράπεζας».

Αναλυτικά η υπόθεση

Η υπόθεση αφορά σε ένα καταναλωτικό δάνειο ύψους 25.000 ευρώ που έλαβε αστυνομικός το 2010. Για μία πενταετία η αποπληρωμή της δανειακής σύμβασης γινόταν κανονικά, όμως από τις αρχές του 2015 ο δανειολήπτης άρχισε αντιμετωπίζει τις πρώτες δυσκολίες στην εξόφληση των δόσεων του δανείου, ενώ την ίδια περίοδο άρχισαν να καλούν στο κινητό του τηλέφωνο υπάλληλοι εισπρακτικής εταιρίας.
Ακολούθησαν εννέα μήνες οχλήσεων, ωστόσο το ποτήρι ξεχείλισε όταν το τηλέφωνο σήκωσε η 10χρονη κόρη του αστυνομικού. Σύμφωνα με την απόφαση, η ανήλικη έγινε αποδέκτης ερωτήσεων για την ηλικία της και το χρόνο επιστροφής των γονέων της στο σπίτι, γεγονός που εξόργισε τον πατέρα της.

ειδήσεις επικαιρότητας