Οι υποχωρήσεις και οι μεγάλοι… χαμένοι για την γ΄ αξιολόγηση

οι μεγάλοι… χαμένοι για την γ΄ αξιολόγηση

Στο σημερινό Eurogroup, αναμένεται να επικυρωθεί η τεχνική συμφωνία της Αθήνας με τους θεσμούς. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναμένεται να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης προκειμένου να πάρει το «πράσινο φως» για το κλείσιμο της γ΄ αξιολόγησης.

Με πολλούς πολύτεκνους να χάνουν μέρος ή το σύνολο του οικογενειακού επιδόματος, συμφωνία για «συρρίκνωση» και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, δεσμεύσεις για μαζικούς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και 80 ανοιχτά προαπαιτούμενα έκλεισε το βράδυ του Σαββάτου η τεχνική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση.

Advertisement

Είναι σαφές ότι τόσο οι επικεφαλής των ομάδων των δανειστών όσο και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα από την αρχή της εβδομάδας είχαν σαφείς εντολές ότι «αυτή τη φορά κλείνουμε».

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», πρακτικά η διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση ήταν αυτή τη φορά παιχνίδι για τρεις, αφού τα μεγάλα θέματα αφορούσαν κυρίως την Ε.Ε. που πίεζε για ενέργεια, αποκρατικοποιήσεις, αλλαγές στο Δημόσιο, εργασιακά και επιδόματα και την ΕΚΤ που πίεζε για την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων μέσω της ενεργοποίησης της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Σε ρόλο παρατηρητή… το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ περιορίστηκε αυτή τη φορά -κατόπιν συμφωνίας σε ανώτερο επίπεδο- στο ρόλο του παρατηρητή και όχι στο ρόλο του επόπτη, όπως θέλουν να διαδίδουν κυβερνητικοί κύκλοι. Η τυπική δικαιολογία ήταν ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ με την Ελλάδα ήταν εν αναμονή. Ωστόσο, ως επόπτης, χωρίς να έχει κανένα ρόλο στο πρόγραμμα, στη δεύτερη αξιολόγηση επέβαλε μέτρα 5,2 δισ. ευρώ μέχρι και το 2021 μέσω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις το 2019 και του αφορολογήτου.

Προσδοκία του οικονομικού επιτελείου παραμένει η καθυστέρηση σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία για να παραταθεί η συζήτηση για το χρέος μέχρι και την άνοιξη, ώστε στην αξιολόγηση που θα κάνει το ΔΝΤ τον Φεβρουάριο να καταλήξει σε απόφαση για αποχώρηση από το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Τούτο διότι στη συμφωνία που έχει γίνει σε επίπεδο θεσμών πριν καν την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης, το ΔΝΤ παραμένει αυτός που θα έχει τον πρώτο λόγο για την εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων το «εκλογικό» 2019 και του αφορολογήτου το 2020. Μάλιστα, το ερχόμενο φθινόπωρο αν κρίνει ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ το 2019 θα εφαρμοστεί και η περικοπή του αφορολογήτου (που έχει ψηφιστεί για το 2020) μαζί με την περικοπή των συντάξεων.

Τι δώσαμε

Από τη «διμερή» διαπραγμάτευση, σε ό,τι αφορά τα θέματα στα οποία έπεσε το βάρος των συζητήσεων, το αποτέλεσμα είναι μάλλον αρνητικό, αφού πέρασε η γραμμή της Ε.Ε. χωρίς αντιρρήσεις αυτή τη φορά.

* Στα οικογενειακά επιδόματα. Κερδισμένοι είναι οι οικογένειες με ένα και δύο παιδιά. Τα επιδόματα για ένα παιδί αυξάνεται από τα 40 στα 70 ευρώ και για τα δύο από τα 80 στα 140 ευρώ. Για κάθε επιπλέον παιδί θα παίρνουν επιπλέον 140 ευρώ (δηλαδή 280 ευρώ για 3 παιδιά, 420 ευρώ για τέσσερα, 560 για πέντε, 700 ευρώ για έξι παιδιά). Αλλάζουν όμως τα ενδιάμεσα εισοδηματικά κριτήρια (θα ανακοινωθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί) και θα χάσουν τα έως 1.500 ευρώ που λάμβαναν γονείς με εισοδήματα υψηλότερα από 34.000 ευρώ το χρόνο, ενώ καταργείται το επίδομα των 500 ευρώ ανά παιδί που εισέπρατταν οι τρίτεκνοι.

* Στην αγορά ενέργειας: To άνοιγμα της αγοράς ενέργειας κάνει ένα τεράστιο βήμα με την απόφαση για την πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και μέρους της παραγωγής λιγνίτη σε ιδιώτες. Μέσα στην εβδομάδα θα ξεκινήσει το λεγόμενο market test. Η Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού θα κάνει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους ιδιώτες παραγωγούς. Άγνωστο είναι ακόμη αν για τις μονάδες θα ενδιαφερθούν μόνο Έλληνες ιδιώτες παραγωγοί ή και Ευρωπαίοι. Άγνωστο παραμένει επίσης και το τι θα γίνει αν δεν υπάρξει το αναμενόμενο ενδιαφέρον. Αν δηλαδή η κυβέρνηση θα βάζει στο πάγκο των πωλήσεων τις πιο σύγχρονες και κερδοφόρες λιγνιτικές μονάδες της ή ακόμη και τις υδροηλεκτρικές. Το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι οι μονάδες πρέπει να αλλάξουν χέρια μέχρι και το τέλος του 2018. Σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο για το χρηματιστήριο ενέργειας που θα ψηφιστεί άμεσα, η αγορά παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος θα ιδιωτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Το ίδιο και η αγορά φυσικού αερίου που θα ανοίξει πλήρως στους ιδιώτες από την 1η/1/2018, με το κομμάτι της λιανικής, στο οποίο κυριαρχούν σήμερα οι θυγατρικές της ΔΕΠΑ, να περνάει εν μέρει σε ιδιώτες.

* Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ξεκίνησαν εντός προθεσμίας που έληγε στις 29 Νοεμβρίου, αλλά όχι χωρίς προβλήματα. Η ΕΚΤ και η Ε.Ε. πίεζαν ασφυκτικά μέχρι και το τελευταίο λεπτό τις πρώτες μέρες των συναντήσεων για λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι ένα βασικό εργαλείο της εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων που ήρθε για να μείνει. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην ολοκλήρωση 600-700 πλειστηριασμών κάθε μήνα με στόχο να φτάσουν και να ξεπεράσουν τις 18.000 μέχρι και το τέλος του 2019, όταν οι τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν εκκαθαρίσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους περίπου 45 δισ. ευρώ από τα 101-102 δισ. σήμερα σε συνδυασμό και με τα υπόλοιπα εργαλεία (εξωδικαστικός, πωλήσεις σε distress funds). Τέτοια μεγέθη είναι αδύνατο να καλυφθούν μόνο από ακίνητα στρατηγικών κακοπληρωτών. Σε συνδυασμό και με την πλήρη άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, κάθε κόκκινο στεγαστικό δάνειο μπορεί να καταλήγει σε πλειστηριασμό του υποθηκευμένου ακινήτου και μάλιστα πολύ σύντομα.

* Το ασφαλιστικό. Στα επόμενα βήματα του νόμου Κατρούγκαλου περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση του επανυπολογισμού των συντάξεων. Αυτό θα αποτελέσει και τη βάση για τις περικοπές που έχουν ήδη ψηφιστεί και σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο δεν θα ξεπερνούν το 18%. Σε ό,τι αφορά την έκδοση των νέων συντάξεων, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε ότι έως τον Ιούνιο του 2018 θα έχει προχωρήσει στην εκκαθάριση σχεδόν όλων των νέων υποχρεώσεων πληρωμής κύριων συντάξεων, επικουρικών και εφάπαξ.

* Αξιολόγηση-κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων: Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρουσίασε σχέδιο «ηλεκτρονικής» αξιολόγησης των υπαλλήλων, προκειμένου να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις και η αποχή από την αξιολόγηση.

* Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Μέχρι τέλος του μηνός Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν εκδοθεί οι Υπουργικές Αποφάσεις για 120 δόσεις για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο.

ειδήσεις επικαιρότητας