Οι τρεις πυλώνες της αναπτυξιακής στρατηγικής

Οι τρεις πυλώνες της αναπτυξιακής στρατηγικής
photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η δημοσιονομική σταθερότητα, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της εργασίας, και η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες της Αναπτυξιακής Στρατηγικής που διαμορφώνει η κυβέρνηση για την μεταμνημονιακή εποχή, όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και συντονιστής της σύνταξης του Αναπτυξιακού Σχεδίου, Αλέξης Χαρίτσης, σε άρθρο του στην Αυγή της Κυριακής.

Αναλυτικά το Αναπτυξιακό Σχέδιο

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, η δημοσιονομική και η μακροοικονομική σταθερότητα -ο πρώτος πυλώνας του Αναπτυξιακού Σχεδίου- είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί η οικονομική αυτονομία της χώρας. Ο δεύτερος ισχυρός κοινωνικός πυλώνας περιλαμβάνει πολιτικές που «θα επουλώσουν τα τραύματα που δημιούργησε στην κοινωνία η κρίση και η νεοφιλελεύθερη διαχείρισή της». Πρόκειται για μια σειρά δεσμεύσεων για την ενίσχυση της εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας, την αναβάθμιση και τη διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, την ουσιαστικότερη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και την ενεργότερη προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ο τρίτος βασικός πυλώνας του Αναπτυξιακού Σχεδίου είναι «η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου ώστε να μπορεί η ελληνική οικονομία να παράγει υπηρεσίες και προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, ικανά να σταθούν στον διεθνή ανταγωνισμό, να διασφαλίζει δίκαιες αμοιβές, ανάλογες των υψηλών προσόντων των εργαζομένων και να υποστηρίζει σύγχρονες κοινωνικές υπηρεσίες».

Παραγωγική ανασυγκρότηση

Advertisement

Αναφερόμενος στην παραγωγική ανασυγκρότηση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας σημειώνει πως: «Για πρώτη φορά όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία -το ΕΣΠΑ, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, τα καινοτόμα ταμεία που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς- συντονίζονται στην υποστήριξη κλάδων στους οποίους η ελληνική οικονομία διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα στην τεχνολογική αναβάθμιση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού, στη βελτίωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και την αύξηση των εξαγωγών». Ο κ. Χαρίτσης σημειώνει ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση απαιτεί την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας, ώστε να αποτυπωθούν οι πραγματικές ανάγκες. Παράλληλα, τονίζει ότι ο διάλογος για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην Ελλάδα συμπίπτει με δύο πολύ κρίσιμες συζητήσεις στην Ευρώπη για την κοινή βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ και για το μέλλον της πολιτικής συνοχής.

ειδήσεις επικαιρότητας