Τι θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο Τσίπρας;

Τι θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο Τσίπρας;
photo: eurokinissi

Τον περιορισμό των ασφαλιστικών βαρών για ελεύθερους επαγγελματίες επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας με στόχο την ανακοίνωση της ελάφρυνσης κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο προγραμματισμός θέλει τη μείωση των εισφορών του ΕΦΚΑ κατά 6,67 ποσοστιαίες μονάδες. Στόχος είναι η εισφορά υπέρ του ΕΦΚΑ να περιοριστεί στο 13,33% από 20% που είναι σήμερα, με ημερομηνία έναρξης την 1η Ιανουαρίου 2019. Η ελάφρυνση θα είναι σημαντική, ειδικά για τα μεσαία εισοδήματα, καθώς αφαιρεί το 33% των βαρών από το κύριο ασφάλιστρο της σύνταξης.

Ποιοι θα επηρεαστούν;

Από το μέτρο θα ωφεληθούν τόσο οι ελεύθεροι επαγγελματίες του πρώην ΟΑΕΕ και οι επιστήμονες αυτοαπασχολούμενοι του πρώην ETAA, όσο και οι αγρότες, οι οποίοι στο πλαίσιο της ειδικής μεταβατικής περιόδου θα κατέβαλλαν το 2019 ασφάλιστρο 18%.
Αμετάβλητο αναμένεται να παραμείνει το κατώτατο πλαφόν εισφορών που ισχύει σήμερα και είναι συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό.

Τι ισχύει μέχρι σήμερα

Advertisement

Από το 2017 το βασικό ασφάλιστρο υπέρ ΕΦΚΑ διαμορφώνεται στα 117,2 ευρώ τον μήνα, 20% του κατώτατου μισθού, ενώ μαζί με το ασφάλιστρο για την υγειονομική περίθαλψη και τον λογαριασμό ανεργίας διαμορφώνει την ελάχιστη εισφορά των 167,95 ευρώ στο βασικό πακέτο κάλυψης.
Δεδομένης της επικείμενης αύξησης στον κατώτατο μισθό, η ηγεσία του υπουργείου μελετά να διατηρήσει σταθερή την κατώτατη εισφορά, που αφορά χιλιάδες επαγγελματίες με χαμηλό ετήσιο εισόδημα της τάξης των 7.500 ευρώ περίπου.
Υπενθυμίζεται πως η ελάφρυνση των εισφορών θα αντισταθμίσει κατά κάποιο τρόπο την επιβάρυνση που θα υποστούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς από το 2019 αλλάζει η βάση υπολογισμού των εισφορών και το ασφάλιστρο θα υπολογίζεται στο 100% του καθαρού εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών του προηγούμενου έτους.
Με το σχέδιο ελάφρυνσης ασφαλίστρων, σε συνδυασμό με την διατήρηση «παγωμένης» της κατώτατης εισφοράς, θα ευνοηθούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

ειδήσεις επικαιρότητας