Γ. Σταθάκης: Οι υποδομές φυσικού αερίου στο Israel Business Conference

Γ. Σταθάκης: Παρουσίαση στο Israel Business Conference των μεγάλων έργων υποδομών φυσικού αερίου στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα
Πηγή: ΑΠΕ

Τα μεγάλα έργα υποδομών φυσικού αερίου στα οποία συμμετέχει η χώρα παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στο Israel Business Conference 2018.

Στη Διάσκεψη που λαμβάνει χώρα στην Ιερουσαλήμ χθες και σήμερα ο Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε στον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP) και στον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB). Ακόμη, επισήμανε ότι αναβαθμίζεται ο τερματικός σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας και κατασκευάζεται ένας πλωτός τερματικός σταθμός Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Ποια ειναι η θέση της Ελλάδας για τον East Med

Παράλληλη, ο κ. Σταθάκης μεταφέροντας τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε την υποστήριξη του για την κατασκευή του, στρατηγικής σημασίας, αγωγού East Med. Η συμβολή του θα είναι καθοριστική τόσο για την περιοχή και τις εμπλεκόμενες χώρες όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς θα προσδώσει ασφάλεια στον εφοδιασμό.

Το θετικό κλίμα είχε δημιουργηθεί από τον περασμένο Δεκέμβρη όταν υπεγράφη στην Κύπρο το Μνημόνιο Κατανόησης. Η πρόοδος που θα επέλθει με την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας για τον Αγωγό East Med μέσα στο 2018, αναμένεται καθοριστική για την ενίσχυση του έργου.

Ο ρόλος του φυσικού αερίου για την ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή

Μάλιστα, ο κ. Σταθάκης μίλησε και για τις ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επ’ αφορμή αυτού σημείωσε πως σε συνδυασμό με τα έργα υποδομής, η συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή πρόκειται να ενισχυθεί συνιστώντας παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας.

Τέλος, στην ομιλία του αναφέρθηκε στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Το συγκεκριμένο ζήτημα τόνισε ότι βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη, εξήρε τον ρόλο του φυσικού αερίου ως καύσιμο-γέφυρα. Η συγκεκριμένη μορφή ενέργειας μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη της οικονομίας και να μειώσει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.

ειδήσεις επικαιρότητας