
Μπορεί η φετινή σύνοδος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός να ανέδειξε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ως πρωταγωνιστή, ο οποίος για ακόμη μια φορά προχώρησε στο δικό του σόου, ωστόσο πέραν της στενά οικονομικής ατζέντας, κανείς είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή και με άλλες, ενδιαφέρουσες πτυχές της εξέλιξης.
Η τεχνολογία στο επίκεντρο
Τεχνολογικοί κολοσσοί φρόντισαν να εκθέσουν τα επιτεύγματά τους, προσφέροντας στους επισκέπτες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ένα σύντομο ταξίδι στο μέλλον.
Η IBM παρουσίασε τον «προσωπικό βοηθό του μέλλοντος», ένα ανθρωπόμορφο λογισμικό που συνδυάζει τη ρομποτική με τον σχεδιασμό του ανθρωπίνου εγκεφάλου. Το ρομπότ αυτό διατείνεται ότι μπορεί να αντιλαμβάνεται και να απαντά άμεσα στις ανθρώπινες αντιδράσεις μέσω τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου.
Νέες τεχνολογίες επεξεργασίας δεδομένων έβρισκε κανείς λίγο παρακάτω, όπου η Palantir παρουσίαζε τα δικά της όπλα κατά της τρομοκρατίας. Βασική της στόχευση (δυνητικοί πελάτες) οι κυβερνήσεις και οι μυστικές υπηρεσίες.
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μέσα σε όλο αυτό τον τεχνολογικό πυρετό αναρωτήθηκαν τι θα μπορούσε να συμβεί εάν τα εργαλεία αυτά «πέσουν» σε λάθος χέρια. Η απάντηση από πλευράς εταιρειών τεχνολογίας σύντομη, περιεκτική και σαφής. «Δεν θα υπάρξει η παραμικρή εξέλιξη αν πορευόμαστε συνοδευόμενοι από την τεχνοφοβία» και κάπως έτσι λύθηκαν – ή απλώς αποσιωπήθηκαν – και οι τελευταίες απορίες.
Εμφανή τα κρυπτονομίσματα
Από το φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και το νέο – σχετικά – trend. Σχεδόν το 50% των συνομιλιών αφορούσε στο μέλλον και τις εξελίξεις της τεχνολογίας blockchain. Υποψήφιοι επενδυτές άκουγαν προσεκτικά τα λόγια των διαφόρων κατόχων κρυπτονομισμάτων, τα οποία σε γενικές γραμμές υπόσχονταν τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις. Κάθε μία από τις εταιρείες που προσπαθούσε να λανσάρει το δικό της κρυπτονόμισμα, επιχειρηματολογούσε με θέρμη υποστηρίζοντας ότι θα βρεθεί στην κορυφή.
Παρά τις προσπάθειες των διαφόρων λίγοι έφυγαν σοφότεροι από το Νταβός όσον αφορά στα κρυπτονομίσματα…

































