ΣΕΒ: Σε κίνδυνο οι αναπτυξιακές προοπτικές

ΣΕΒ: Σε κίνδυνο οι αναπτυξιακές προοπτικές

Οι εκκρεμότητες, αναφορικά με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης, σε συνδυασμό με τις ασαφείς συνθήκες άσκησης οικονομικής πολιτικής, μετά τη λήξη του προγράμματος, δημιουργούν πιέσεις στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Πτώση ρυθμού ανάπτυξης

Ο ΣΕΒ, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2018-2019, αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, από 2,5% και τις δύο χρονιές, σε 1,9% και 2,3% για το 2018 και το 2019 αντίστοιχα.

Advertisement

Συγκεκριμένα, ο σύνδεσμος τονίζει:

«Η υποβάθμιση των αναπτυξιακών προοπτικών, που κατέστη αναγκαία μετά την ασθενή επίδοση της ιδιωτικής κατανάλωσης το 2017 (+0,1%, έναντι πρόβλεψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, +0,9%), ενσωματώνει ενδεχομένως και την αυξημένη αβεβαιότητα ως προς την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος χρηματοδοτικής βοήθειας το καλοκαίρι του 2018, σε συνδυασμό με την εμφάνιση πιέσεων λόγω του πολιτικού κύκλου».
Ακόμη, ο ΣΕΒ συμπληρώνει ότι «λόγω της αναμενόμενης περικοπής των συντάξεων μεσοσταθμικά κατά -14%, η οικονομία θα είναι δύσκολο να πετύχει την αναπτυξιακή πρόβλεψη του 2019 (+2,3%), χωρίς επιτάχυνση της επενδυτικής και εξαγωγικής δραστηριότητας».

Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα του Απριλίου

Ωστόσο, παρά τις πιέσεις αναπτυξιακής πρόβλεψης, αλλά και τις εκκρεμότητες, ο σύνδεσμος επισήμανε την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και των λιανικών πωλήσεων, ως θετικές ενδείξεις για την πορεία του τουρισμού, σύμφωνα με τις οποίες το 2018, εκτός απροόπτου, αναμένεται ένα νέο ρεκόρ αφίξεων.
Ακόμη, κατέδειξε τη σημαντικότητα σταθεροποίησης των καταθέσεων των νοικοκυριών, οι οποίες οδήγησαν, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση του οικονομικού κλίματος, τον Απρίλιο του 2018. Αξίζει να αναφερθεί πως το οικονομικό κλίμα του προηγούμενο μήνα, επανήλθε κοντά στο υψηλό επίπεδο του Φεβρουαρίου.

 

ειδήσεις επικαιρότητας