
Σημαντική άνοδο καταγράφουν από το πρωί οι τιμές των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, με αποτέλσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί σε νέα ιστορικά επίπεδα.
Πριν από λίγο η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε υποχωρησει στο 1,137% από 1,31% που κυμαίνονταν την Παρασκευή. Αντιστοίχως η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 0,32% από 0,43%. Η εξέλιξη συνδέεται με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μία βαθμίδα, από «BB-» σε «BB», και των προοπτικών, από σταθερές σε θετικές, από τον οίκο αξιολόγησης Fitch την Παρασκευή και διευκολύνει τη νέα έξοδο του Δημοσίου στις αγορές με την έκδοση νέου 15ετούς ομολόγου.
Οι αναλυτές του οίκου Fitch θεωρούν δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να επαναδιαπραγματευτεί τον δημοσιονομικό στόχο από το 2021 και μετά ως τμήμα μιας συμφωνημένης διαδικασίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η οποία θα λάβει υπόψη τις δημοσιονομικές και αναπτυξιακές επιδόσεις και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Μια μείωση του στόχου κατά 1 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική ώθηση στην οικονομία. Δεδομένη θεωρούν επίσης τη διατήρηση εποικοδομητικής σχέσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές της χώρας, «με αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου συγκρούσεων που προκάλεσε οικονομική αστάθεια στο παρελθόν».
Προβλέπει δε ότι το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα αποκλιμακωθεί από το 181,2% του ΑΕΠ το 2018 στο 161% έως το 2021, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν παράγοντες που μετριάζουν την παράμετρο αυτή και στηρίζουν τη βιωσιμότητά του.
Αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch
O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα «ΒΒ» από «BB-» με θετική προοπτική.
Όπως αναφέρει ο οίκος, η βιωσιμότητα του χρέους της γενικής κυβέρνησης συνεχίζει να βελτιώνεται, υποστηριζόμενη από ένα σταθερό πολιτικό πλαίσιο, τη διαρκή αύξηση του ΑΕΠ και τη συνεχιζόμενη καλύτερη δημοσιονομική επίδοση σε σχέση με τους στόχους.
Η θετική προοπτική αντανακλά τις βελτιωμένες προοπτικές για πολιτική σταθερότητα και εφαρμογή της πολιτικής μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου και τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα μειώνεται με σταθερό ρυθμό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

































