
Να ψηφιστεί ως έχει το πολυνομοσχέδιο και να θεσμοθετηθεί το σύνολο των 110 προαπαιτουμένων περιμένουν οι πιστωτές από την κυβέρνηση. Η τρίτη αξιολόγηση περιλαμβάνει ρυθμίσεις στις οποίες δεν έχει προχωρήσει οι κυβέρνηση ακόμη. Αυτές πρέπει είτε με τη μορφή τροπολογιών, εφαρμοστικών διατάξεων ή άλλων νομοθετικών μεθόδων να ολοκληρωθούν έως και την ερχόμενη Παρασκευή (19/1) ώστε να συμπεριληφθούν στην έκθεση συμμόρφωσης (Compliance Report), που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Το περιεχόμενο της έκθεσης αποτελεί το κλειδί για την σύναψη της πολιτικής συμφωνίας που θα επικυρώσει την τρίτη αξιολόγηση, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει στην εκταμίευση μίας ακόμη πολυπόθητης δόσης.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι θεσμοί – ζητούμενο το ύψος της δόσης
Με την κυβέρνηση να έχει στο ενεργητικό της κακό ιστορικό όσον αφορά στην εκπλήρωση προθεσμιών οι θεσμοί φαίνεται ότι τηρούν στάση αναμονής. Δηλώνουν μεν αισιόδοξοι, δεν κρύβουν όμως την ανησυχία τους για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να ολοκληρώσει το σύνολο των προαπαιτουμένων. Με το βλέμμα στραμμένο στην κοινοβουλευτική διαδικασία της ψήφισης του νομοσχεδίου την ερχόμενη Δευτέρα, στη σημερινή συνεδρίαση του EWG αναμένεται μια πρώτη γεύση του πώς βλέπουν οι ξένοι τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με την τοποθέτηση του νέου επικεφαλής των επιτελών των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, του Ολλανδού Χανς Φλάιμπριφ, ο όποιος αντικαθιστά τον Τόμας Βίζερ, που συνταξιοδοτείται. Ο Ολλανδός φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με τον κ. Σόιμπλε, ο οποίος συνεχίζει να έχει έντονη επιρροή στις αποφάσεις της Ευρωζώνης.
Ένα από τα ανοιχτά μέτωπα για τα οποία ο κ. Χουλιαράκης θα κληθεί να δώσει μάχη είναι αυτό του μεγέθους της δόσης. Οι αποφάσεις περιλαμβάνουν και το πλέγμα των 82- μέχρι στιγμής- προαπαιτουμένων για την επόμενη αξιολόγηση.
Σε αναμονή και το ΔΝΤ
Αν υπάρξει επιτυχής πολιτική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου τότε το ΔΝΤ θα συνεδριάσει σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου προκειμένου να εγκρίνει το επικαιροποιημένο του πρόγραμμα με την Ελλάδα. Ήδη το ΔΝΤ περιμένει την ανανεωμένη επιστολή των κ. Τσίπρα και Τσακαλώτου που θα αντικαταστήσει τις δεσμεύσεις που έλαβε η κυβέρνηση στις αρχές Ιουλίου.

































