Πάνω από 2.000 πλειστηριασμοί το μήνα

Πάνω από 2.000 πλειστηριασμοί το μήνα
photo: pixabay

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στριμωγμένες, καθώς ο SSM ζητά δραστική μείωση στα χαρτοφυλάκια των προβληματικών δανείων. Οι τραπεζίτες, από την πλευρά τους, ετοιμάζονται ήδη για τα ανανεωμένα πλάνα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που θα υποβάλουν για έγκριση στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Με τα νέα πλάνα θα αναθεωρηθούν οι στόχοι του 2019 και θα τεθούν για πρώτη φορά αυτοί για το 2020 και το 2021.

Οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θέλουν στο τέλος του 2021 τα προβληματικά δάνεια να έχουν υποχωρήσει «well below 20%», δηλαδή πολύ πιο κάτω από 20%. Στις τράπεζες ερμηνεύουν την οδηγία του SSM βάζοντας ως στόχο στο τέλος του 2021 τα προβληματικά δάνεια να περιοριστούν στην περιοχή μεταξύ του 15%-17%. Η πίεση προς τις τράπεζες αυξάνεται και από τους μετόχους, καθώς τα ξένα funds δεν συγκινούνται με επιδόσεις που θα συντηρούσαν το απόθεμα των κόκκινων δανείων σε επίπεδα πάνω από το 20% των χαρτοφυλακίων.

Οι απαιτήσεις του SSM για σταθερή και δραστική μείωση των προβληματικών δανείων την επόμενη τριετία δημιουργεί ανησυχίες στις τράπεζες και τις υποχρεώνει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στις ενέργειές τους για το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέες κεφαλαιακές στηρίξεις. Ταυτόχρονα, η απαίτηση του SSM προσδιορίζει και τα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες για να ανταποκριθούν – και είναι οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων και οι πλειστηριασμοί που είναι τα πλέον αποτελεσματικά.

Τα κόκκινα δάνεια

Από τον Σεπτέμβριο οι τράπεζες μπαίνουν στον σκληρό πυρήνα των κόκκινων δανείων. Η άτυπη συμφωνία μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης, που ήθελε τους πλειστηριασμούς να επικεντρώνονται σε μεγάλες κατοικίες με ειδικά χαρακτηριστικά έχει ακυρωθεί στην πράξη. Το απόθεμα των συγκεκριμένων κατοικιών είναι πεπερασμένο, οι πλειστηριασμοί έχουν πάρει μαζικό χαρακτήρα και με την προοπτική ότι τους επόμενους μήνες θα γίνονται περισσότεροι από 2.000 πλειστηριασμοί κάθε μήνα οι οιωνοί δεν είναι καλοί.

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν κατεβάσει το όριο της αντικειμενικής αξίας των κατοικιών που ανεβαίνουν στην πλατφόρμα προς πλειστηριασμό από τις 150.000 στις 100.000 ευρώ. Εκτιμάται μάλιστα ότι πολύ σύντομα ο πήχης θα πέσει κάτω από τις 100.000 ευρώ. Η κυβέρνηση δεν είναι καθόλου ευτυχής με τη συγκεκριμένη προοπτική, αλλά τα περιθώρια για πιέσεις στις τράπεζες δεν είναι πολλά.

Αν οι πλειστηριασμοί και οι πωλήσεις δανείων δεν συνεχιστούν με έντονους ρυθμούς, οι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων δεν θα επιτευχθούν, δημιουργώντας έτσι νέες κεφαλαιακές ανάγκες. Αν κάποια τράπεζα βρεθεί σε αυτή τη θέση, θα είναι ανοικτό και το ενδεχόμενο ενός bail in. Επιπλέον οι δανειστές και ο SSM παρακολουθούν στενά τις σχετικές διεργασίες και θα είναι ιδιαίτερα πιεστικοί προς την κυβέρνηση αν διαπιστώσουν πως γίνονται εκπτώσεις στη μάχη κατά των κόκκινων δανείων λόγω πολιτικού κόστους. Η συγκυρία που έχει δημιουργηθεί οδηγεί σε ένα δύσκολο φθινόπωρο και ένα ακόμη δυσκολότερο 2019 για τους κόκκινους δανειολήπτες. Ολες οι τράπεζες προετοιμάζουν πωλήσεις πακέτων κόκκινων δανείων.

Στα 5 δισ. το πρώτο πακέτο πώλησης

Αρχές Οκτωβρίου θα υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές για το Jupiter, χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank που περιλαμβάνει 500 μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις σε 1.700 ακίνητα. Ταυτόχρονα η Alpha Bank ετοιμάζεται να βγάλει στην αγορά προς πώληση και δεύτερο χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις ύψους άνω του ενός δισ., συναλλαγή που θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.

Ανάλογη κινητικότητα παρουσιάζουν και όλες οι άλλες τράπεζες που ετοιμάζουν πακέτα δανείων για πώληση. Η Eurobank αναμένεται να βγάλει προς πώληση χαρτοφυλάκιο με μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενέχυρα σε ακίνητα, ενώ ήδη είναι σε προχωρημένο στάδιο οι διαδικασίες για την πώληση πακέτου περίπου 600 ακινήτων σε όλη τη χώρα που απέκτησε η τράπεζα μέσω των πλειστηριασμών. Πακέτο δανείων με εξασφαλίσεις ετοιμάζει προς πώληση και η Εθνική Τράπεζα.

ειδήσεις επικαιρότητας