
Φουσκωμένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ μέχρι και 62% θα δουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.
Τα εκκαθαριστικά θα αρχίσουν να καταφθάνουν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, αμέσως μετά τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που θα ορίσει τον Ιούνιο η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την «Καθημερινή», χαμένοι εκτιμάται ότι θα είναι όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης 750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, 1.000 ευρώ και 1.500 ευρώ.
Οι χαμένοι
Στις περιοχές αυτές ο ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί από 3,5% έως 21,6%, ενώ θα υπάρχουν και ελάχιστες περιπτώσεις που ο ΕΝΦΙΑ θα είναι υψηλότερος κατά 62%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε αρκετές περιοχές του κέντρου των Αθηνών οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα στις περιοχές: Μετς, Κουκάκι, Πετράλωνα, Παγκράτι (πλησίον του Καλλιμάρμαρου), Μεταξουργείο και Κεραμεικός οι τιμές ζώνης αυξάνονται σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Οπως επίσης αυξάνονται και στις λαϊκές περιοχές, εξέλιξη που θα προκαλέσει αύξηση του ΕΝΦΙΑ κατά 3,5%.
Αυξήσεις
Για παράδειγμα στην περίπτωση που η τιμή ζώνης στη Δραπετσώνα ανέλθει στα 780 ευρώ από 700 ευρώ που είναι σήμερα, θα οδηγήσει σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ κατά 3,5%. Και αυτό θα συμβεί καθώς αλλάζει ο συντελεστής υπολογισμού του κύριου φόρου του ΕΝΦΙΑ από τα 2,80 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στα 2,90 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και σε περιοχές του δεύτερου και τρίτου διαμερίσματος Αθηνών (όπως είναι το Μεταξουργείο), όπου από τα 900 ευρώ που είναι η κατώτατη τιμή ζώνης θα ανέλθει στα 1.100-1.200, προκαλώντας αυξήσεις κατά 21,6%. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο συντελεστής του κύριου ΕΝΦΙΑ αυξάνεται από το 3,7 στο 4,5.
Για παράδειγμα, σε κάποια τμήματα στο Μετς και στο Παγκράτι οι τιμές από τα 1.200-1.250 ευρώ θα φθάσουν τα 1.600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και σε άλλες γειτονιές των ίδιων περιοχών από τα 1.600 ευρώ το τ.μ. θα φθάσει τις 2.200-2.300 ευρώ το τ.μ.

































