
Ακόμη πιο δύσκολο μοιάζει να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 1,6% κατά το τρέχον έτος, μετά τη σημερινή δημοσίευση των αποτελεσμάτων της ΕΛΣΤΑΤ για αύξηση του ΑΕΠ 1,3% κατά το γ’ τρίμηνο.
Ειδικότερα, βάσει τον στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ σημείωσε αύξηση 1,3% το γ’ τρίμηνο εφέτος σε ετήσια βάση, ενώ σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο 2017 η αύξηση ανήλθε σε 0,3%.
Πού οφείλεται η ανάπτυξη κατά 1,3%
Η ανάπτυξη της οικονομίας κατά 1,3% το γ’ τρίμηνο φέτος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, προέκυψε από τα εξής:
• Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών παρέμεινε αμετάβλητη, ενώ αυτή της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 2,2%)
• Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν 8,5%
• Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 7,8% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 2,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 12,6%)
• Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 9,3% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 9,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 6,9%).
Σε τριμηνιαία σύγκριση (γ’ τρίμηνο 2017 προς β’ τρίμηνο 2017) καταγράφηκαν τα ακόλουθα:
• Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 0,1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 0,3% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 0,9%)
• Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν 6,1%
• Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 5% (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 0,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 9,8%)
• Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 0,4% (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 0,6%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 3,3%). Σημειώνεται ότι με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 1,3% το γ’ τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το γ’ τρίμηνο 2016.

































