Η απόφαση της Honda δείχνει πόσα διακυβεύονται, δήλωσε ο υπουργός Επιχειρηματικότητας

Η απόφαση της Honda δείχνει πόσα διακυβεύονται, δήλωσε ο υπουργός Επιχειρηματικότητας

Η αβεβαιότητα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ θα πρέπει να τελειώσει γρήγορα έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για το μέλλον, δήλωσε ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ, σε ομιλία του στο συνέδριο της Ένωσης Κατασκευαστών, του μεγαλύτερου οργανισμού εργοδοτριών εταιριών της Βρετανίας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση της Honda, που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα, να κλείσει την αυτοκινητοβιομηχανία της στην Βρετανία, λέγοντας ότι τέτοιου είδους αποφάσεις αποδεικνύουν ξεκάθαρα πόσα πράγματα διακυβεύονται. «Τα νέα έρχονται έπειτα από μήνες αβεβαιότητας από εσάς τους κατασκευαστές γύρω από το Brexit και την μελλοντική σχέση με την ΕΕ. Μία κατάσταση στην οποία οι κατασκευαστές μας δεν έχουν τη βεβαιότητα που χρειάζονται για τους όρους υπό τους οποίους θα διεξάγονται σε 40 μέρες τα δύο τρίτα του εμπορίου μας, είναι απαράδεκτη» είπε ο Γκ.Κλάρκ.

Ο υπουργός προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους εκπροσώπους των κατασκευαστικών εταιριών ότι θα εισακουστεί ξεκάθαρα το επιχείρημά τους για την κατάληξη σε μία συμφωνία γρήγορα.

Kλείσιμο του εργοστασίου της στο Σουίντον το 2021

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Honda ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κλείσει το 2021 το εργοστάσιο του Σουίντον στο Ηνωμένο Βασίλειο, μία κίνηση που απειλεί περί τις 3.500 θέσεις εργασίας και αποτελεί ακόμη ένα πλήγμα για την χώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες του Brexit.

Επιβεβαιώνοντας μία πληροφορία που κυκλοφορούσε από χθες, η Honda δικαιολογεί την αιφνιδιαστική της απόφαση με την ανάγκη επανεξέτασης του μοντέλου παραγωγής της σε μία μεταβαλλόμενη συγκυρία της παγκόσμιας αγοράς του αυτοκινήτου. Η ευρωπαϊκή έδρα της Honda θα παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, διευκρίνισε η εταιρεία.

Η απόφαση της εταιρείας δεν έχει σχέση με το Brexit, δήλωσε στο BBC ο αντιπρόεδρος της Honda και επικεφαλής των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη Ιαν Χάουελς. «Η απόφαση αυτή ελήφθη με βάση τις… παγκόσμιες μεταβολές», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η εταιρεία θα επικεντρωθεί τώρα σε επενδύσεις στην Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία.

«Ωστόσο…ήμασταν πολύ σαφείς για την θέση μας ως προς το Brexit, πάντοτε θεωρούσαμε ότι θα το αντιμετωπίσουμε», είπε.

Ο υφυπουργός Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου Γκρεγκ Κλαρκ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση της Honda.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας από τους leaders στην ανάπτυξη των τεχνολογιών αυτών και κατά συνέπεια είναι βαθιά απογοητευμένο για τη λήψη μίας τέτοιας απόφασης τώρα», είπε.

«Είναι μία καταστροφική απόφαση για το Σουίντον και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για μία απόφαση εμπορικού χαρακτήρα που βασίζεται σε άνευ προηγουμένου μεταβολές στην παγκόσμια αγορά».

Η Honda διευκρίνισε ότι έχει ενημερώσει τους εργαζομένους της για αυτό που ονομάζει «πρόταση» για το κλείσιμο του μοναδικού εργοστασίου της στο Ηνωμένο Βασίλειο, της μονάδας του Σουίντον.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ειδήσεις επικαιρότητας