Handelsblatt: «Ιούνιος, ο μοιραίος μήνας για τον Τσίπρα»

Handelsblatt: «Ιούνιος, ο μοιραίος μήνας για τον Τσίπρα»
φωτο:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Εκτενείς είναι οι αναφορές των γερμανικών ΜΜΕ στην τεχνική συμφωνία που επετεύχθη το Σαββατοκύριακο μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, η οποία ανοίγει το δρόμο για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Οπως επισημαίνεται στη Deutsche Welle, οι αναλυτές εστιάζουν περισσότερο στη μεταμνημονιακή εποχή και επισημαίνουν ότι τα δυο μεγάλα ερωτήματα -που συνδέονται και άρρηκτα μεταξύ τους και που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και την καθαρή ή όχι έξοδο της χώρας από τα μνημόνια- δηλαδή η ελάφρυνση του χρέους και η συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν έχουν ακόμη απαντηθεί.

Η πιθανότητα πρόωρων εκλογών

Εκτενές ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Συμφωνία Ελλάδας και δανειστών, ο Ιούνιος είναι ο μοιραίος μήνας για τον Τσίπρα» φιλοξενεί η οικονομική Handelsblatt. Η εφημερίδα εξηγεί ότι στην ελληνική κυβέρνηση απομένουν μόλις λίγες εβδομάδες για να περάσει από τη Βουλή το τελευταίο μεγάλο πακέτο μεταρρυθμίσεων. Και εξηγεί ότι μετά τις αρχικές παλινωδίες του 2015, ο έλληνας πρωθυπουργός βιάζεται πλέον να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα αφού «με την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος ο Τσίπρας θα υλοποιούσε την προεκλογική υπόσχεσή του να απελευθερώσει τη χώρα από τα δεσμά του δόγματος λιτότητας. Αυτό θα συνιστούσε πολιτικό θρίαμβο για τον ίδιο, τον οποίο θα μπορούσε να αξιοποιήσει σε πρόωρες εκλογές, πιθανότατα ήδη το ερχόμενο φθινόπωρο», όπως εκτιμά η Handelsblatt.

«Εχει δρόμο μπροστά του»

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ακόμη δρόμο μπροστά του: «Τώρα πρέπει να υλοποιήσει τις υποσχεθείσες μεταρρυθμίσεις. Το επόμενο βήμα είναι μια έκτακτη συνεδρίαση ή τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας του Eurogroup, η οποία καλείται να αξιολογήσει στις αρχές της εβδομάδας το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Την επόμενη Πέμπτη ακολουθούν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup. Στη συνέχεια το μπαλάκι περνά και πάλι στην Αθήνα: με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση πρέπει να περάσει από τη Βουλή τα αναγκαία για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων νομοσχέδια. Αυτό θα πρέπει να γίνει μέχρι τα μέσα του ερχόμενου μήνα, πριν το επόμενο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Λόγω των επικείμενων θερινών διακοπών πολλών κοινοβουλίων, η ημερομηνία αυτή θεωρείται η τελευταία ευκαιρία εάν η Ελλάδα θέλει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα εμπρόθεσμα μέχρι τις 20 Αυγούστου. Έτσι ο Ιούνιος εξελίσσεται για τον Τσίπρα σε μήνα που μπορεί να κρίνει το πολιτικό του μέλλον».

 

ειδήσεις επικαιρότητας