FAZ: Η γρηγορότερη συμφωνία Ελλήνων δανειστών

FAZ: Η γρηγορότερη συμφωνία Ελλήνων δανειστών

«H γρηγορότερη συμφωνία μεταξύ Ελλήνων και δανειστών» γράφεται στην γερμανική εφημερίδα FAZ όπου επιχειρηματολογεί ότι η τρίτη δανειακή δόση θα μπορούσε να καταβληθεί τον Ιανουάριο.

Άλλωστε, η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται, σημειώνει και προσθέτει: Για πρώτη φορά στην ιστορία των προγραμμάτων δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα η αξιολόγηση των διεθνών δανειστών μπόρεσε να ολοκληρωθεί εντός του προβλεπόμενου χρονικού ορίου. Οι εκπρόσωποι των δανειστών και η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησαν το Σαββατοκύριακο στο περιεχόμενο των μεταρρυθμιστικών βημάτων και μέτρων λιτότητας που θα πρέπει να πραγματοποιήσει η Αθήνα στην τρίτη αξιολόγηση του τρίτου τρέχοντος πακέτου δανειακής βοήθειας.

Όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του μηχανισμού ΕΜΣ και της ΕΚΤ, η ελληνική κυβέρνηση θα εντάξει σε νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατό το συμφωνηθείσα δέσμη μέτρων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα παρουσιάσουν αυτή τη δέσμη στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup σήμερα στις Βρυξέλλες. Στο Eurogroup αναφέρθηκε ότι αν όλα τα μεταρρυθμιστικά βήματα που συμφωνήθηκαν τώρα ενταχθούν σε ένα νομοσχέδιο μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, οι υπουργοί στη Σύνοδό τους στις 22 Ιανουαρίου θα μπορούσαν να εκταμιεύσουν μια ακόμα δόση από το ευρωπαϊκό δανειακό πρόγραμμα. Γίνεται, συγκεκριμένα, λόγος για περίπου 5 δις ευρώ. Σύμφωνα με το μέχρι τώρα χρονοδιάγραμμα η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης προβλεπόταν για το τέλος του έτους.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της FAZ, με μια ενδεχόμενη εκταμίευση τον Ιανουάριο το χρονικό πλαίσιο θα μπορούσε για πρώτη φορά να μειωθεί στο μισό. Κατά το παρελθόν η αξιολόγηση των μεταρρυθμιστικών βημάτων διαρκούσε σημαντικά περισσότερο απ’ ό,τι αρχικά προβλεπόταν. Επιπλέον η ελληνική κυβέρνηση συχνά καθυστερούσε με την πραγματοποίηση των νομοθετικών πακέτων. Στις λεπτομέρειες των νέων μεταρρυθμιστικών βημάτων, οι οποίες αναμένεται να δημοσιευτούν σήμερα, ανήκει προφανώς η επιτάχυνση των διαδικασιών απαλλοτρίωσης των χρεοκοπημένων υποθηκών.

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση είχε δημοσιεύσει κριτήρια για τα άτομα που βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς τα οποία θα προστατεύονταν από κατασχέσεις για κοινωνικούς λόγους, ωστόσο και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις οι πλειστηριασμοί δεν προχώρησαν. Αυτή η κατάσταση αξιολογήθηκε από τον τραπεζικό κόσμο ως ευνοϊκός όρος για εκείνους τους Έλληνες οι οποίοι απλώς αδυνατούσαν να πληρώσουν. Πλέον την περασμένη εβδομάδα πριν από τη συμφωνία για το μεταρρυθμιστικό πακέτο, ξεκίνησαν οι πρώτοι διαδικτυακοί πλειστηριασμοί ακινήτων. Επιπλέον οι συμβολαιογράφοι φέρονται να προστατεύτηκαν καλύτερα από βίαιους διαδηλωτές, ενώ για τους δανειολήπτες σχεδιάζεται μια καταγραφή για την αξιοπιστία τους. Με αυτά τα βήματα οι τράπεζες αναμένεται να διευκολυνθούν στο να περάσουν το ευρωπαϊκό stress test τον επόμενο χρόνο.

Σε έτερο δημοσίευμα, αυτό της Handelsblatt, σημειώνει στον τίτλο της, «Η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για την επόμενη δόση». Αθήνα και πιστωτές συμφωνούν σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, γεγονός που φέρνει τη χώρα ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για την προθυμία της κυβέρνησης να μεταρρυθμιστεί. «Έχουμε μια συμφωνία», είπε στους δημοσιογράφους το Σάββατο βράδυ, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξερχόμενος από το Hilton. Δεν είναι μόνο ο Τσακαλώτος ανακουφισμένος , αλλά και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Valdis Dombrovskis στις Βρυξέλλες, ο οποίος σχολίασε ότι πρόκειται για «καλά νέα για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ειδήσεις επικαιρότητας