Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία: Οι τράπεζες παραμένουν προσηλωμένες στη στήριξη ιδιωτών και επιχειρήσεων

Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία: Οι τράπεζες παραμένουν προσηλωμένες στη στήριξη ιδιωτών και επιχειρήσεων
photo: pixabay

Οι τράπεζες παραμένουν προσηλωμένες στη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών εν μέσω της αυξανόμενης αβεβαιότητας σχετικά με την ταχύτητα και τη δυναμική ανάκαμψης της οικονομίας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της 131ης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (ΕΤΟ) που έλαβε χώρα, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Γεώργιο Χαντζηνικολάου, και τη γενική γραμματέα Χαρούλα Απαλαγάκη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΤΟ, αν και είναι ακόμη νωρίς να αξιολογηθεί ο συνολικός αντίκτυπος του δεύτερου κύματος της πανδημικής κρίσης του COVID-19, είναι σαφές ότι, τους επόμενους μήνες, θα απαιτηθούν έκτακτα μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας προκειμένου αυτή να ανακτήσει την πλήρη δυναμική της.

Τα μέλη του ΔΣ της ΕΤΟ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, επικρότησαν το σύνολο των μέτρων που υιοθετήθηκαν από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως οικονομικό εργαλείο για τη διευκόλυνση του τραπεζικού δανεισμού των νοικοκυριών και επιχειρήσεων εντός της ΕΕ. Επιδοκίμασαν, επίσης, την ταχεία υιοθέτηση της νομοθετικής δέσμης μέτρων για την ανάκαμψη των κεφαλαιαγορών, προκειμένου να καταστεί ευχερέστερη η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από την κρίση.

Καθώς παρατηρείται επιδείνωση των υγειονομικών συνθηκών για δεύτερη φορά από τον Μάρτιο του 2020, το ΔΣ της ΕΤΟ παροτρύνει τους νομοθέτες να εξετάσουν τη λήψη περαιτέρω μέτρων που θα αποδεσμεύσουν πρόσθετα δανειακά κεφάλαια, όπως η προσαρμογή του ανώτατου ορίου του επιπέδου – στόχου του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης. Πιο συγκεκριμένα, ο στόχος των ευρωπαϊκών νομοθετικών οργάνων ήταν η δημιουργία ενός ταμείου συνολικού ύψους 55 δισ. ευρώ περίπου. Λόγω της δυναμικής μεθόδου υπολογισμού, το Ταμείο έχει συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους άνω των 70 δισ. ευρώ – μία αύξηση, η οποία δεν αντιστοιχεί στους καλυπτόμενους κινδύνους.

Επιπλέον, κρίνεται σκόπιμη η αξιολόγηση νέων εργαλείων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα δημιουργήσει η τρέχουσα κρίση, τα οποία δεν θα οδηγήσουν σε σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. Τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την υιοθέτηση ενός περισσότερο ρεαλιστικού πλαισίου τιτλοποιήσεων που θα συμβάλλει στην τόνωση της δευτερογενούς αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς ένα συμπαγές πλαίσιο για τις Εταιρείες Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (Asset Management Companies).

Παρά το γεγονός ότι, μετά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, η «αρχιτεκτονική» του χρηματοπιστωτικού ρυθμιστικού πλαισίου συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση του τραπεζικού κλάδου, κρίνεται σκόπιμη η σε βάθος αξιολόγηση του ισχύοντος ρυθμιστικού πλαισίου υπό το πρίσμα της αποτελεσματικότητάς του κατά τη διάρκεια της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.

Ειδικότερα, ο Ευρωπαίος νομοθέτης θα πρέπει σε πρώτη φάση να αναβάλλει το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του ρυθμιστικού πλαισίου «Βασιλεία IV», έως ότου φανεί σε όλη του την έκταση ο οικονομικός της πανδημίας. Περαιτέρω, η ενσωμάτωση των εκκρεμών θεμάτων της Βασιλείας IV στο ευρωπαϊκό δίκαιο, θα πρέπει να γίνει δίχως σημαντικό αντίκτυπο και λαμβάνοντας υπόψη τις ευρωπαϊκές ιδιαιτερότητες, αλλά και με τρόπο που θα επιτρέψει στις Τράπεζες να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι ευρωπαϊκές τράπεζες αποτελούν μέρος της λύσης στην παρούσα κρίση. Στηρίζουν τους πελάτες τους και την οικονομία σε μεγάλο βαθμό. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες θα πρέπει να παραμείνουν ελκυστικές προς τους επενδυτές, προκειμένου να συγκεντρώσουν κεφάλαια, με τον ίδιο τρόπου που προσελκύουν κεφάλαια άλλες οικονομίες, όπως λ.χ. οι ΗΠΑ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ειδήσεις επικαιρότητας