Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Δεν υπήρξε αναπτυξιακή στρατηγική για την Ελλάδα

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Δεν υπήρξε στρατηγική

Οι στόχοι των ελληνικών προγραμμάτων υλοποιήθηκαν μόνο σε περιορισμένο βαθμό, σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα τρία μνημόνια της χώρας μας. Αυτό επεσήμανε σήμερα στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Baudilio Tomé Muguruza, μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδιος για την έκθεση υπό τον τίτλο «παρέμβαση της Επιτροπής στην ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση», η οποία δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Λάθος οι προβλέψεις της Επιτροπής και των θεσμών
Βασικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι πως τα προγράμματα δεν έλαβαν υπόψη τους μια ευρύτερη αναπτυξιακή στρατηγική για την Ελλάδα, και πως τόσο η Επιτροπή όσο και οι υπόλοιποι θεσμοί υποτίμησαν εμφανώς την ελληνική οικονομική κρίση και έκαναν λάθος στις προβλέψεις τους.

Advertisement

Δεν αποκαταστάθηκε η χρηματοδότηση στις αγορές
Επιπλέον, στην έκθεση τονίζεται ότι η ικανότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτηθεί πλήρως στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν αποκαταστάθηκε. Ειδικότερα, τα προγράμματα επέφεραν αρκετή δημοσιονομική εξυγίανση και εξασφάλισαν βραχυπρόθεσμη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος αναδιαρθρώθηκε σημαντικά αλλά με μεγάλο κόστος.

ειδήσεις επικαιρότητας