Ερευνα Metron Analysis: Τι πιστεύουν οι πολίτες για την έξοδο από τα Μνημόνια

Ερευνα Metron Analysis: Τι πιστεύουν οι πολίτες για την έξοδο από τα Μνημόνια
photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το αφήγημα της κυβέρνησης για την έξοδο από τα Μνημόνια καταρρίπτει η κοινή γνώμη που εκτιμά πως η λιτότητα δεν σταματά εδώ.

Συγκεκριμένα, την άποψη ότι οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχισθούν παρά το τέλος των μνημονίων, εξέφρασε το 89% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΓΣΕΕ και παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis για λογαριασμό της ΓΣΕΕ, το 67% των πολιτών θεωρεί ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, και μόλις το 27% θεωρεί ότι πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Να σημειωθεί ότι το ποσοστό αυτό, εμφανίζεται ανοδικό για πρώτη φορά από το 20-21% που βρισκόταν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Πιο θετικοί για την πορεία της χώρας εμφανίζονται, με βάση την απασχόληση, σε ποσοστό 40%, οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα και πιο αρνητικοί, οι γεωργοί (74%).

Η ολοκλήρωση του Μνημονίου

Η ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου θεωρείται ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις από το 30% των ερωτώμενων, το 41% λέει ότι δεν θα έχει θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις και ένα 25% θεωρεί ότι θα έχει αρνητικές.

Σημαντικότερη παράμετρος που διαφοροποιεί τις απόψεις είναι η απασχόληση, με τους δημοσίους υπαλλήλους να έχουν τις θετικότερες εκτιμήσεις.

Αγορά εργασίας

Σχετικά με την αγορά εργασίας, πάνω από τους 7 στους 10 θα ήθελαν ο κατώτατος μισθός να αποφασίζεται μετά από συνεργασία της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών.

Επιπλέον, το 83% θα ήθελε να συναντάται ο πρωθυπουργός με εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών για να ανταλλάσσουν απόψεις και να συνεργάζονται για τα θέματα της αγοράς εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σχετική πλειοψηφία των ερωτωμένων θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός αποφεύγει να συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων γιατί δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους (24%), δεν είναι αρμοδιότητά του (17%), είναι αδιάφορος (11%) ή δεν του επιτρέπουν οι εταίροι (6%).

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα έχει καμία αξία αν μειωθεί από το 2019 το αφορολόγητο» σημείωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

Αποτυχημένο πείραμα

Για «εντυπωσιακά αποτυχημένο οικονομικό πείραμα δημοσιονομικής προσαρμογής» έκανε λόγο αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ- ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης, προσθέτοντας ότι δομικά χαρακτηριστικά της οικονομίας όπως «το υψηλό δημόσιο χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η υψηλή ανεργία και η φτώχεια», παραμένουν.

Η έρευνα διεξήχθη τηλεφωνικά σε 1.003 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, από 28/8 έως 30/8/2018 και το δείγμα σταθμίσθηκε εκ των υστέρων ως προς το φύλο, την ηλικία και την ψήφο στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

ειδήσεις επικαιρότητας