«Η Ελλάδα αντί να επενδύει, κατανάλωνε»

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τις αιτίες της ελληνικής κρίσης, αναλύει ο γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρικ μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblatt.

Δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και στην ευρωζώνη, ως αποτέλεσμα της χρεοκοπίας της Lehman Bros., ο  Πέερ Στάινμπρικ, τονίζει χαρακτηριστικά:

«»Η διεθνής κρίση επιτάχυνε την κρίση Ελλάδα. Ωστόσο οι αιτίες της ήταν παλαιότερες. Η Ελλάδα δεν αξιοποίησε το πλεονέκτημα ως μέλος της ευρωζώνης για επενδύσεις, αλλά για κατανάλωση».

Καλύτερη λύση η πτώχευση

Στο ερώτημα αν η στήριξη της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει νωρίτερα ήδη από τον Απρίλιο του 2010, ο πρώην σοσιαλδημοκράτης υπουργός απαντά: «Μα βοηθήθηκε η Ελλάδα. Εδώ και δέκα χρόνια όμως υπάρχει μια διαφωνία επί της αρχής μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας.

Μεταξύ της ανάληψης ευθύνης από την πλευρά της Γερμανίας και της κοινής ανάληψης χρέους από γαλλικής πλευράς. Πιστεύω ότι αυτή η διαφωνία θα πρέπει να επιλυθεί. Θεωρώ ότι η καλύτερη λύση είναι η κοινή πρόταση γερμανών και γάλλων οικονομολόγων που ζητούν κανόνες πτώχευσης για ένα κράτος. Είναι απολύτως ανεπαρκές ότι, βάσει αυτής της πρότασης, το Βερολίνο δεν έχει διατυπώσει απαντήσεις στις προτάσεις του προέδρου Μακρόν».

ειδήσεις επικαιρότητας