
Ισχνή ανάπτυξη, τεράστιο πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια, αύξηση του δημόσιου χρέους για το 2018, και εκροή κεφαλαίων – ρεκόρ, διαπιστώνει το ΔΝΤ στη νέα του έκθεση για την Ελλάδα.
Στην έκθεση του ΔΝΤ Regional Economic Outlook for Europe, την οποία παρουσίασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, επαναλαμβάνονται ουσιαστικά οι εκτιμήσεις που είχε κάνει το Ταμείο για την ελληνική οικονομία κατά την διάρκεια της Εαρινής του Συνόδου που είχε πραγματοποιηθεί πριν από έναν μήνα στην Ουάσινγκτον.
Κόκκινα δάνεια όπως Ουκρανία
Ειδικότερα, ως προς τα «κόκκινα δάνεια» το ΔΝΤ συγκρίνει την Ελλάδα με την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως τα μισά δάνεια στην χώρα μας «έχουν κοκκινίσει». Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το μόνο κράτος της Ευρώπης που έχει πιο υψηλή επιβάρυνση κόκκινων δανείων σε σχέση με την Ελλάδα ανήκει στα αναπτυσσόμενα και είναι η Ουκρανία (στο 55% του συνόλου).
Εκροή κεφαλαίων
Σύμφωνα με το ΔΝΤ η εκροή κεφαλαίων πλησιάζει το 50% του ΑΕΠ και έχει διπλασιαστεί σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο, όταν το έλλειμμα βρισκόταν γύρω στο 75% του ΑΕΠ.
Ελλειμμα τρεχουσών συναλλαγών
Το ΔΝΤ υπολογίζει ένα σημαντικό κλείσιμο της ψαλίδας στο ελληνικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο αποδίδεται στη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.
Η έκθεση, ωστόσο, διαπιστώνει πως η Ελλάδα έχει αρνητική καθαρή επενδυτική θέση σε σχέση με το εξωτερικό ισοζύγιο συναλλαγών. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται να αυξήσει την παραγωγικότητα της και έτσι να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της.
Μειώθηκαν οι μισθοί
Σε ειδικό κεφάλαιο για τις μισθολογικές εξελίξεις το Ταμείο επαναλαμβάνει τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει και άλλες φορές αναφορικά με την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, αλλά και με την πολύ μεγάλη μείωση της συμμετοχής των ανδρών. Καθιστά ξεκάθαρο ότι η προσαρμογή σε επίπεδο μισθών είναι τεράστια αλλά και απολύτως αναγκαία λόγω του πολύ μεγάλου ελλείμματος στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας.
Ανάπτυξη και επενδύσεις
Όσον αφορά την ανάπτυξη, το Ταμείο καταγράφει μια αύξηση της τάξης του 0,6% για το τρέχον έτος, καθώς εκτιμά ότι από το 1,4% το 2017 θα ανέλθει στο 2% το 2018, ενώ για το 2019 προβλέπει ότι θα υποχωρήσει στο 1,8%.
Στο μέτωπο των επενδύσεων, το ΔΝΤ προβλέπει μια σταθερή αύξηση, υπολογίζοντας ότι το ποσοστό του 11,7% για την περίοδο του 2017 θα ανέλθει στο 12,7% το 2018 και τελικά θα αγγίξει το 13,8% μέσα στο 2019.
Μικρή μείωση ανεργίας
Για την ανεργία, η έκθεση σημειώνει πως θα υπάρξει μια σταθερή υποχώρηση από το ποσοστό του 21,5% που είχε καταγραφεί το 2017. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το 2018 θα υπάρξει μια μείωση της τάξης του 1,7%, καθώς το ποσοστό της ανεργίας θα διαμορφωθεί στο 19,8%, ενώ το 2019 θα υποχωρήσει ακόμα περισσότερο αγγίζοντας το 18%.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο με πέρσι (0,8% του ΑΕΠ) για το 2018, ενώ το 2019 θα μειωθεί στο 0,6%.
Σχετικά παρόμοια σταθερή πορεία θα ακολουθήσει και το δημοσιονομικό ισοζύγιο που όπως και το 2017 (0%) έτσι και το 2018 (-0,1%) αλλά και το 2019 (0%) θα παραμείνει ισοσκελισμένο.
Η πορεία του δημοσίου χρέους
Τέλος, το δημόσιο χρέος που βρίσκονταν στο 181,9% του ΑΕΠ το 2017 θα ανέλθει στο 191,3% του ΑΕΠ το 2018, ενώ το 2019 θα υποχωρήσει στο 181,8% του ΑΕΠ.

































