
«Οι επενδυτές θεωρούν την ανακοίνωση πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού των ΕΛΠΕ ως κορυφαία στιγμή των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Ριχάρδος Λαμπρίδης.
Η θέση του ΤΑΙΠΕΔ για τα ΕΛΠΕ
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λαμπρίδης «Η εξέλιξη αυτή ήδη προσελκύει το ενδιαφέρον επενδυτών υψηλής ποιότητας. Το ΤΑΙΠΕΔ θα εκκινήσει την διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού σε δέκα περίπου μέρες, με στόχο την ολοκλήρωσή του μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που υποδηλώνει ταχύρρυθμη διαδικασία με ανάδειξη των προτιμητέου επενδυτή πριν το τέλος του καλοκαιριού».
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ δε διευκρίνισε το επιδιωκόμενο τίμημα της πώλησης. Ωστόσο, σημείωσε πως «αναμένουμε από τους ενδιαφερόμενους να λάβουν υπόψη τους σειρά παραμέτρων, όπως η εξαιρετικά ισχυρή απόδοση των ΕΛΠΕ, η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και το γεγονός ότι παρέχουμε πλειοψηφικό μερίδιο στο έλεγχο της διαχείρισης».
Η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου
Υπενθυμίζεται ότι πριν δύο μέρες οι βασικοί μέτοχοι των Ελληνικών Πετρελαίων, το Δημόσιο και η PANEUROPEAN του ομίλου Λάτση, ανακοίνωσαν πως κατέληξαν σε συμφωνία για την πώληση τουλάχιστον του 50,1% των μετοχών της εταιρείας μέσω ανοιχτής διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας.
Το 50,1 %, που αποτελεί το ελάχιστο προς πώληση ποσοστό, κατανέμεται ως εξής:
• 20% από την συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ που είναι σήμερα 35 %.
• 30,1% από την συμμετοχή της PANEUROPEAN.

































