Τράπεζα Πειραιώς: Έτοιμη να χρηματοδοτήσει την οικονομία με 3 δισ. ευρώ

Τράπεζα Πειραιώς: Έτοιμη να χρηματοδοτήσει την οικονομία
photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έτοιμη να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της χώρας με τις δυνάμεις που της αναλογούν είναι η τράπεζα Πειραιώς. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, η τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περαιτέρω ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Μεγάλου

Όπως τόνισε ο κ. Μεγάλου, το βελτιωμένο προφίλ χρηματοδότησης της τράπεζας, σε συνδυασμό με την επικείμενη εξάλειψη του ELA, διευκολύνουν την ισχυρή και θετική συνεισφορά στην επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, η τράπεζα προχωρά σε νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 3 δισ. ευρώ, εντός του 2018:
• Ένα δισ. ευρώ θα είναι προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (περίπου 250 εκατ. ευρώ έχουν χορηγηθεί στο πρώτο τρίμηνο).
• 1,5 δισ. ευρώ θα διατεθεί προς μεγάλες επιχειρήσεις.
• 400 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε νοικοκυριά.
Σημειώνεται πως κατά το προηγούμενο έτος η τράπεζα Πειραιώς χορήγησε νέα δάνεια 2,7 δισ. ευρώ.

Τα μηνύματα από τα τεστ αντοχής και τα κόκκινα δάνεια

Παράλληλα, ο κ. Μεγάλου επεσήμανε πως καθοριστικό ρόλο στη δυνατότητα της Πειραιώς για χρηματοδοτήσεις έχει η θετική έκβαση του τεστ αντοχής καθώς και η επιτυχημένη αντιμετώπιση της πρόκλησης των κόκκινων δανείων.
Ειδικότερα, αναφορικά με τα αποτελέσματα της Πανευρωπαϊκής Άσκησης Προσομείωσης Ακραίων Καταστάσεων 2018, ο κ. Μεγάλου υπογράμμισε πως επιβεβαιώνουν ότι οι συνθήκες της αγοράς στην Ελλάδα βελτιώνονται αισθητά, ακόμη και κάτω από τις συντηρητικές υποθέσεις που εφαρμόζονται σε μια τόσο απαιτητική εποπτική άσκηση. Για την τράπεζα Πειραιώς συγκεκριμένα, «αντανακλούν τη σημαντική προσπάθεια που έχουμε καταβάλει για να μετασχηματίσουμε την τράπεζα σε όλα τα επίπεδα. Αυτό αναδεικνύεται κυρίως υπό τις παραδοχές του «βασικού» σεναρίου της άσκησης, σύμφωνα με το οποίο ο Δείκτης Κεφαλαίων Common Equity Tier I της Τράπεζας διαμορφώνεται στο 14,5%».
Τέλος, ο ίδιος χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός της μείωσης NPE (μη εξυπηρετούμένων ανοιγμάτων) κατά 3 δισ. ευρώ ετησίως, 5,6 δισ. ευρώ από το υψηλό του Σεπτέμβριο του 2015, και 0,7 δισ. χαμηλότερα το πρώτο τρίμηνο του 2018.

ειδήσεις επικαιρότητας