Προσπαθούμε να επαναπατρίζουμε ταλέντα από το εξωτερικό

Προσπαθούμε να επαναπατρίζουμε ταλέντα από το εξωτερικό

«Σε ένα εργασιακό τοπίο που τα ποσοστά της ανεργίας είναι υψηλά, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα η ατομική επένδυση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων προγραμματισμού» δηλώνει ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Πληροφορικών (CEPIS) και πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της PeopleCert, Βύρων Νικολαΐδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, οι εξελίξεις προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς και όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εξελίσσονται συνεχώς και να εκπαιδεύονται, προκειμένου να μην χάσουν αυτό το «τρένο» των εξελίξεων.

«Το μεγάλο στοίχημα για έναν εργαζόμενο σήμερα είναι να είναι απασχολήσιμος. Να έχει, δηλαδή, την ικανότητα όχι μόνο να βρει, αλλά και να διατηρήσει μία θέση εργασίας σε ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον. Να έχει, δηλαδή, τα κατάλληλα προσόντα σε σχέση με τις απαιτήσεις της αγοράς. Συνεχώς, πρέπει να βελτιώνει την απασχολησιμότητά του» επισημαίνει ο κ. Νικολαΐδης.

Παράλληλα, εκφράζει την ικανοποίησή του για την πορεία της πρωτοβουλίας «Συμμαχία για την ψηφιακή Απασχολησιμότητα», η οποία σχεδιάστηκε, για να καλύψει το χάσμα μεταξύ των ψηφιακών θέσεων εργασίας και των υπαρχόντων προγραμματιστών. Όπως σημειώνει, περισσότεροι από 400 άνεργοι πτυχιούχοι με διαφορετικό εκπαιδευτικό υπόβαθρο (από μαθηματικούς και φυσικούς μέχρι θεολόγους και νοσηλευτές) επανειδικεύτηκαν σε δεξιότητες πληροφορικής που εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση και έχουν προσληφθεί ως καλά αμειβόμενοι προγραμματιστές σε κορυφαίες ελληνικές εταιρείες. «Αφετηρία αυτής της πρωτοβουλίας αποτέλεσε η έρευνα βιωσιμότητας που πραγματοποίησαν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με το ALBA και την HePIS και η οποία έδειξε ότι το όραμα της της Συμμαχίας για την Ψηφιακή Απασχολησιμότητα (AFDEmp) για τη δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας στην πληροφορική είναι εφικτό» αναφέρει ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Πληροφορικών και πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της PeopleCert.

Με τη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Νικολαΐδης υποστηρίζει ότι, εξαιτίας της έλλειψης επαγγελματιών ΤΠΕ (Τεχνολογίες της Πληροφορίας & Επικοινωνιών), παγκοσμίως, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, είναι απολύτως σημαντικό να εστιάσουμε στο re-skilling (επανειδίκευση). «Ο μόνος τρόπος να «χτυπηθεί» η ανεργία στη «ρίζα» της είναι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να επανειδικευθεί σε ένα νέο αντικείμενο και να απορροφηθεί σε αυτό. Το έδαφος είναι πρόσφορο στην Ελλάδα για επανειδίκευση» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Νικολαΐδης. «Συνεχώς, εμφανίζονται νέα προγράμματα ή σεμινάρια στον προγραμματισμό, κάτι που δείχνει πως υπάρχει η ζήτηση για μάθηση και επανειδίκευση. Σπείραμε τους πρώτους καρπούς και σιγά-σιγά αρχίζουμε και θερίζουμε. Αυτό αποδεικνύει ότι κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς την καθιέρωση ενός νέου εκπαιδευτικού μοντέλου» υπογραμμίζει ο κ. Νικολαΐδης, προσθέτοντας ότι υπάρχει μονοπάτι για σοβαρή επαγγελματική αποκατάσταση, μέσω του προγραμματισμού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ειδήσεις επικαιρότητας