Την αλλαγή του momentum φαίνεται ότι επιτυγχάνει η ΔΕΛΤΑ με την επιλογή του Βασίλη Γληνού στη θέση του νέου Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της εταιρείας ο οποίος θα αναλάβει ταυτόχρονα καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου. Η εμπειρία του σε υψηλές διοικητικές θέσεις και η πορεία του σε εταιρείες όπως η Tasty Foods και η Pepsico τον καθιστούν την ιδανική επιλογή για μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τη γαλακτοβιομηχανία με δεδομένο ότι όλος ο Όμιλος της Marfin βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης. Στόχος της διοίκησης Παπανικολάου στη MIG είναι με τις νέες αλλαγές να καταστήσει και πάλι το γάλα ηγέτη των προϊόντων του Ομίλου. Την ίδια στιγμή η Vivartia ανακοινώνει την ανάθεση των καθηκόντων του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας Μπάρμπα Στάθη στον κ. Νικήτα Ποθουλάκη. Πρόκειται επίσης για στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στην ελληνική αγορά καθώς διετέλεσε Οικονομικός Διευθυντής και Αν. Διευθύνων Σύμβουλος στον Όμιλο Σφακιανάκη, ενώ από το 2011 ήταν Group CFO του Ομίλου Vivartia. Την τελευταία διετία διετέλεσε Γενικός Διευθυντής στη Γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ, εκπροσωπώντας τη συμμετοχή της ΔΕΛΤΑ στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.
Τι σημαίνει η πώληση του ΥΓΕΙΑ για τη MIG;
Στο μεταξύ οι χθεσινές εξελίξεις στον Όμιλο μετά την αποδοχή της δεσμευτικής προσφοράς της Hellenic Healthcare που ελέγχεται από τη CVC Partners αλλάζει τα δεδομένα τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στον ίδιο τον Όμιλο. Το τίμημα ανέρχεται στο 0,92 ευρώ ανά μετοχή ή στα 197,97 εκατ. ευρώ για το 70,38%, ενώ η ΜIG έχει το δικαίωμα να αποκτήσει ποσοστό ως 10% στη Hellenic Healthcare. Συνολικά το προσφερθέν τίμημα της συναλλαγής διαμορφώνεται σε 197.974.308,72 ευρώ (το οποίο αντιστοιχεί στο ποσό των 281.273.841,12 ευρώ για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου του ΥΓΕΙΑ). Το διοικητικό συμβούλιο της ΜIG θεώρησε ικανοποιητική την προσφορά και παραχώρησε στην εταιρία περίοδο αποκλειστικότητας για την ολοκλήρωση του deal έως τις 30 Ιουνίου. Αποτέλεσμα βέβαια ήταν οι μετοχές των ΜIG και Υγεία να κινηθούν ανοδικά μετά την ανακοίνωση, με το Υγεία να ενισχύεται 8% στο ταμπλό, στο 0,909 ευρώ, ενώ ο τίτλος της ΜIG καταγράφει άνοδο 8,1% στο 0,14 ευρώ. Η MIG βρίσκεται σε συνολικό αναβρασμό χωρίς το πρόσημο αυτής της κινητικότητας να είναι αρνητικό. Μεγάλα funds αλλά και επιχειρηματίες φαίνεται ότι παρελαύνουν τόσο στα γραφεία της MIG όσο και σε αυτά της Τράπεζας Πειραιώς. Η ολοκλήρωση των stress tests φαίνεται ότι άνοιξε τον κύκλο των συνομιλιών καθώς η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί το μεγαλύτερο μέτοχο (31,2%) αλλά και πιστωτή της. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η Πειραιώς κρατά τα κλειδιά για το μέλλον των θυγατρικών του ομίλου που ίδρυσε ο Ανδρέας Βγενόπουλος.
Η αποτίμηση του Ομίλου φτάνει το 1,13 δισ. ευρώ, κατατάσσεται στις δέκα μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας από πλευράς πωλήσεων (1,08 δισ. ευρώ) και στις πέντε μεγαλύτερες όσον αφορά στους εργαζομένους (περίπου 15.000). Η ΜΙG, που ελέγχει εταιρείες όπως οι Βlue Star Ferries, Superfast Ferries, ΔΕΛΤΑ, Μπάρμπα Στάθης, Goody’s, Everest, Μητέρα, SingularLogic και άλλες, βαρύνεται με δανεισμό σημαντικό δανεισμό, μέρος του οποίου «ξεφορτώθηκε» με την πώληση του Υγεία. Τα δάνεια της ΜIG είναι ενήμερα και ρυθμισμένα, ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και μη ελέγχουσες συμμετοχές του ομίλου το 2017 ήταν ζημίες 74,8 εκατ., έναντι ζημιών 84,9 εκατ. το 2016. Ταυτόχρονα η Πειραιώς έχει το μεγαλύτερο μέρος των δανείων της μητρικής, τα οποία ανέρχονται σε 700 εκατ., ενώ έχει και τμήμα στα υπόλοιπα 900 εκατ. των θυγατρικών εταιρειών.