«Μαχαίρι» στις τράπεζες

«Μαχαίρι» στις τράπεζες
photo: eurokinissi

Έκπτωση στα μεγέθη τους προγραμματίζουν οι τράπεζες για την επόμενη διετία προκειμένου να συγκρατήσουν το λειτουργικό τους κόστος. Στο πλαίσιο της περαιτέρω συρρίκνωσης του λειτουργικού τους κόστους με στόχο την τόνωση των εσόδων οι τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν σε μείωση των καταστημάτων τους κατά 50%. Η κίνηση θεωρείται επιβεβλημένη όχι μόνο για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους αλλά και για την προσαρμογή τους στις επιταγές της νέας ψηφιακής εποχής.

Πόσα καταστήματα θα κλείσουν;

Τα business plan των τραπεζών προβλέπουν ότι τη διετία 2019-2020 θα κλείσουν συνολικά 1.000 καταστήματα -από 2.000 που έχουν σήμερα- καθώς έχει υπολογισθεί ότι η δύναμη που πρέπει να διαθέτει κάθε πιστωτικό ίδρυμα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 300 καταστήματα.
Η ανάγκη περιορισμού του δικτύου των καταστημάτων πέραν της ψηφιακής αναπροσαρμογής υποδεικνύεται και από τα αναιμικά έσοδα των ελληνικών τραπεζών, τα οποία πλήττουν ευθέως την κερδοφορία.

Πόσοι υπάλληλοι θα αποχωρήσουν;

Αναπόφευκτα το μικρότερο δίκτυο φέρνει και μείωση των εργαζομένων και σύμφωνα με τον προγραμματισμό των τραπεζών μέχρι το 2021 αναμένεται να αποχωρήσουν τουλάχιστον 6.000 τραπεζοϋπάλληλοι. Πέραν των πλάνων αναδιάρθρωσης που καλούνται να συνεχίσουν να εφαρμόζουν οι τράπεζες για την επόμενη 3ετία η ανάγκη μείωσης του προσωπικού εκπορεύεται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές και, από την αλλαγή της φύσης της τραπεζικής δουλειάς για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Πόσοι έχουν ήδη φύγει;

Η μείωση του προσωπικού συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό σε ετήσια βάση και ήδη από τις αρχές του έτους μέχρι τον Ιούνιο αποχώρησαν με προγράμματα εθελουσίας εξόδου 2.000 εργαζόμενοι: 1.000 άτομα από την τράπεζα Πειραιώς, 600 από την Alpha Bank και 400 εργαζόμενοι από την Eurobank ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα εθελουσίας της Εθνικής Τράπεζας με στόχο την αποχώρηση 500 υπαλλήλων.

ειδήσεις επικαιρότητας