Αιφνιδιασμός ή καθυστερημένη αντίδραση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποτέλεσε η απόφαση της περασμένης εβδομάδας να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη την υπόθεση της Folli Follie; Τόσο η αγορά όσο και η οικογένεια Κουτσολιούτσου έχουν αρχίσει να κοιτούν στο τέλος του τούνελ χωρίς να βλέπουν φως. Η οικογένεια Κουτσολιούτσου από την πλευρά της αναζητά νέα διοίκηση για την εταιρεία σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσει ό,τι σώζεται τη στιγμή που φαίνεται ότι αδυνατεί να δικαιολογήσει διάφορα ποσά. Η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς φαίνεται ότι δεν έχει ικανοποιήσει τις αρχές καθώς προχώρησε στην κατάθεση έγκλησης – μηνυτήριας αναφοράς σε βάρος της εταιρείας και των μελών του διοικητικού της συμβουλίου, με το αιτιολογικό της μη «παροχής αιτούμενων στοιχείων» αλλά και της «παρεμπόδισης ελέγχου», απέναντι στις ενέργειες της αρχής για την διερεύνηση των ισχυρισμών του fund QCM περί οικονομικών ατασθαλιών της εισηγμένης.
Στην παρούσα φάση αναμένεται η σύνταξη του δικογράφου και η αποστολή του προς την Εισαγγελία Αθηνών, καθώς και η σχετική επίσημη ενημέρωση από την Επιτροπή, διαδικασία που είναι ανεξάρτητη του οικονομικού ελέγχου από τους ελεγκτές της Εrnst&Young (ΕΥ).
Η Επιτροπή κινήθηκε προς την απόφαση αυτή, εκτιμώντας πως δεν προσκομίστηκε κανένα νέο στοιχείο από την πλευρά της Folli Follie, η οποία υπεραμύνθηκε της αρχικής της στάσης ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της ΕΥ, κάτι που ωστόσο μπορεί να πάρει ακόμη και μήνες. Στο μεταξύ η μετοχή είναι σε αναστολή διαπραγμάτευσης μετά την απώλεια σχεδόν του 60% της αξίας της.
Τι θα κάνει η Fosun;
Το κινεζικό fund (που εμπλέκεται στην επένδυση του Ελληνικού και διεκδικεί και την Εθική Ασφαλιστική) το οποίο είναι ο δεύτερος σε μέγεθος μέτοχος της Folli Follie, και το όχημα για την είσοδο της Folli Follie στην κινεζική αγορά. Η στήριξη στη διοίκηση Κουτσολιούτσου αποδείχθηκε από την αυτόματη σχεδόν αύξηση του ποσοστού της Fosun από 13,6 σε 16,3%. Κατόπιν όμως ζήτησαν εξηγήσεις από τη Folli Follie για τα πραγματικά οικονομικά του ομίλου. Οι ίδιοι δηλώνουν ανεπίσημα ότι δεν έχουν λάβει απάντηση και πως για τον λόγο αυτό θα κινηθούν ώστε να προστατευσουν τα δικαιώματα που έχουν ως μέτοχοι μειοψηφίας.
Η έγκληση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εναντίον των μελών του Δ.Σ. θα συμπαρασύρει και έναν της Fosun. Πρόκειται για τον αντιπρόεδρο του κινεζικού ομίλου Qian Jiannong, που είχε τοποθετηθεί ως μη εκτελεστικό μέλος στο δ.σ. της Folli Follie.
Ενδεχόμενη παραπομπή θα οδηγήσει σε παραίτηση του Qian Jiannong και φέρνει πιο κοντά τους κινέζους στη διεύρυνση του ποσοστού τους και ανάληψη και του management. Κάτι που με την κεφαλαιοποίηση να έχει κατακρημνισθεί (κατά 700 εκατ. ευρώ), είναι πολύ ευκολότερο και φθηνότερο.
Οι πιστωτές
Οι πιστωτές της Folli Follie ζήτησαν επιπλέον κάλυψη για το μέρος των δανείων που δεν είχαν δοθεί εξασφαλίσεις, αίτημα που η εταιρεία έχει ήδη αποδεχθεί. Και για το λόγο αυτό ο CEO του ομίλου Τζωρτζης Κουτσολιούτσος που επέστρεψε από την Κίνα στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, έδωσε στις τράπεζες πρόσθετες εγγυήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν και το 40% των μετοχών των πολυκαταστημάτων Attica, ενός από τα «κοσμήματα» της Folli Follie. Στο έτερο ζήτημα, αυτό του «ταμείου», η Κεφαλαιαγορά ζήτησε στοιχεία για τα 446 εκατ. ευρώ που «παρουσιάστηκαν» να υπάρχουν, αλλά η πλευρά της Folli Follie φαίνεται να μην μπορεί ακόμη να «αποδείξει» ότι υπάρχουν περισσότερα από 200. Για τα υπόλοιπα υποστήριξε ότι καθυστερούν τα στοιχεία από την Κίνα.