
Θετική για το αξιόχρεο της Alpha Bank χαρακτηρίζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, τη συμφωνία που υπέγραψε η τράπεζα με τον όμιλο B2Holding, για την πώληση ενός χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανεξασφάλιστων δανείων λιανικής ύψους 3,7 δισ. ευρώ.
Η εκτίμηση του Moody’s
Σύμφωνα με τον οίκο, η συγκεκριμένη συμφωνία μειώνει το συνολικό ανεξόφλητο ύψος κεφαλαίου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) της τράπεζας κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ, και βοηθά στην επίτευξη του στόχου της για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της.
Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη πώληση αποτελεί τη μεγαλύτερη αυτού του είδους στην Ελλάδα. Επιπλέον, ο οίκος σημειώνει πως σε συνδυασμό με άλλες μικρότερες πωλήσεις που έχει πραγματοποιήσει η τράπεζα, προοιωνίζονται μεγαλύτερες μελλοντικές πωλήσεις NPE για τη μείωση του υψηλού επιπέδου προβληματικών δανείων της.
Από τα 3,7 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων ανεξασφάλιστων δανείων, που πωλήθηκαν στη B2Holding, τα 2 δισ. ευρώ αποτελούν το συνολικό ανεξόφλητο ύψος κεφαλαίου, αλλά μόνο τα 900 εκατ. ευρώ βρίσκονται στον ισολογισμό της Alpha Bank. Αν και η τιμή πώλησης των δανείων αυτών ανέρχεται σε περίπου 4,5% του συνολικού ποσού του κεφαλαίου, στα 90 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank αναμένει ότι η συναλλαγή θα επηρεάσει θετικά την κεφαλαιακή της βάση, επειδή για τα προβληματικά δάνεια 900 εκατ. ευρώ που βρίσκονται στον ισολογισμό της έχει ήδη σχηματίσει υψηλές προβλέψεις.

































