Τα πρόστιμα για εκπρόθεσμες χρεωστικές δηλώσεις

Τα πρόστιμα για εκπρόθεσμες χρεωστικές δηλώσεις
φωτο:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μικρότερα πρόστιμα προβλέπονται για την υποβολή εκπρόθεσμων χρεωστικών δηλώσεων που αφορούν χρήσεις, περιόδους, υποθέσεις και γενικά φορολογικές υποχρεώσεις έως 31.12.2013.
Σύμφωνα με σχετική τροπολογία η οποία κατατέθηκε σε υπό συζήτηση νομοσχέδιο της Βουλής, αντί των πρόσθετων φόρων του άρθρου 1 του ν. 2523/1997 εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες, κατά περίπτωση, κυρώσεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ΚΦΔ), εφόσον συνεπάγονται επιεικέστερη μεταχείριση του φορολογουμένου.

Οι συνέπειες για τους φορολογούμενους

Στην τροπολογία αναφέρεται ότι «οι συνέπειες για τους φορολογούμενους θα είναι θετικές, καθώς για εκπρόθεσμες και ανακριβώς υποβληθείσες ή μη υποβληθείσες δηλώσεις που αφορούν χρήσεις πριν τον ΚΦΔ θα τους επιβάλλεται η ευνοϊκότερη γι’ αυτούς κύρωση μεταξύ των αντίστοιχων κυρώσεων του ΚΦΔ και των πρόσθετων φόρων του άρθρου 1 του ν. 2523/1997, κατά περίπτωση».

ειδήσεις επικαιρότητας