Θάνος Ψυχογιός: Συνδυάζοντας την αγάπη για το βιβλίο με την καινοτομία

Θάνος Ψυχογιός: Συνδυάζοντας την αγάπη για το βιβλίο με την καινοτομία

Θάνος Ψυχογιός

Θάνος Ψυχογιός

Ιδρυτής «Εκδόσεις Ψυχογιός»

Σε μία χώρα όπου η επιχειρηματικότητα βάλλεται πανταχόθεν, ενώ παράλληλα διαθέτει και ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά συστηματικής ανάγνωσης βιβλίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ελάχιστοι εκδοτικοί οίκοι μπορούν να θεωρηθούν, και να είναι πράγματι, διαρκώς στην κορυφή. Οι Εκδόσεις Ψυχογιός είναι ο αδιαμφισβήτητος leader σε έναν επιχειρηματικό κλάδο με πολλές ιδιαιτερότητες. Πρόκειται έναν τομέα εξαιρετικά ευαίσθητο αλλά και κρίσιμο, όχι μόνο για τον εκδότη, τα στελέχη, τους εργαζομένους και τους συνεργάτες του, αλλά και για την ίδια τη σχέση του αναγνωστικού κοινού με το βιβλίο, το κατά τεκμήριο σπουδαιότερο πολιτιστικό αγαθό.

Ο Θάνος Ψυχογιός ίδρυσε τις ομώνυμες εκδόσεις το 1979, σχεδόν πριν από σαράντα χρόνια, μία μακρά περίοδο που έμελλε να σημαδευτεί από πολλά και σημαντικά εκδοτικά γεγονότα. Σήμερα, και με τη διαρκή ανάπτυξη και ανέλιξη του εκδοτικού οίκου, με περίπου 300 νέους τίτλους το χρόνο — ένα σημαντικό ποσοστό των οποίων εγγράφεται συστηματικά στις λίστες των μπεστ-σέλερ — και με πολλές ανατυπώσεις προηγούμενων εκδοτικών επιτυχιών, οι Εκδόσεις Ψυχογιός προσφέρουν μία πλατιά γκάμα βιβλίων για κάθε ηλικιακή κατηγορία αναγνωστών. Από τη σύγχρονη ελληνική και ξένη λογοτεχνία —κοινωνικό, ιστορικό, αισθηματικό, αστυνομικό μυθιστόρημα, μεταξύ άλλων— μέχρι την Ιστορία, τη Θεολογία και το δοκίμιο, και από βιβλία για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας μέχρι βιβλία γνώσεων, εκλαϊκευμένης επιστήμης, ανθρώπινων σχέσεων και δραστηριοτήτων, οι αναγνώστες μπορούν να επιλέξουν με άνεση από έναν ευρύτατο και με μεγάλο βάθος κατάλογο. Και το κάνουν.

Με σπουδές στη Θεολογική και τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και με πάθος για το βιβλίο από νεαρή ηλικία που δεν έχει κατασιγαστεί μέχρι τώρα, ο Θάνος Ψυχογιός επέδειξε από τον πρώτο κιόλας καιρό εκείνες τις επιχειρηματικές αρετές και το καινοτόμο πνεύμα που θα τον έφερναν αργότερα στην κορυφή. Έχοντας μονίμως ουσιαστική επαφή με τους στενούς συνεργάτες του και διατηρώντας μακρόχρονη σχέση αφοσίωσης με τους εργαζόμενους στον εκδοτικό οίκο, έχτισε τις βάσεις πάνω στις οποίες οι Εκδόσεις Ψυχογιός θεωρούνται εδώ και πολλά χρόνια το ιδανικό «σπίτι» για τους περισσότερους Έλληνες συγγραφείς και μία πολύ σίγουρη στέγη για μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα διεθνώς. Όλοι μαζί, εκδότες, στελέχη, συγγραφείς και συνεργάτες του οίκου —με τους βιβλιοπώλες στην πρώτη θέση—, συνάπτουν μία ομάδα με στενούς δεσμούς, πέραν των αμιγώς επαγγελματικών, γεγονός που οδηγεί και σε μία εξίσου στενή και πολύχρονη σχέση με τους αναγνώστες. Τέλος, μέρος των κερδών που εισρέουν στην εταιρία επιστρέφονται στο κοινωνικό σύνολο, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του οίκου — είτε με τον εμπλουτισμό σχολικών βιβλιοθηκών και κοινωφελών ιδρυμάτων, είτε με επισκέψεις συγγραφέων σε σχολεία, βιβλιοπωλεία και πολιτιστικούς συλλόγους, είτε με μία σειρά από άλλες κοινωνικές δράσεις.

Οι Εκδόσεις Ψυχογιός έχουν «φτιάξει» και έχουν φέρει κοντά τους ένα μεγάλο (και φανατικό) μέρος του αναγνωστικού κοινού, η επικοινωνία με το οποίο δεν σταματά στην αγορά και την ανάγνωση των βιβλίων, αλλά αλληλοτροφοδοτείται με πολλούς και ποικίλους άλλους τρόπους, που δεν περιχαρακώνονται από τις στενές απαιτήσεις του marketing, όπως για παράδειγμα με λέσχες ανάγνωσης, εφημερίδα, newsletter, διαγωνισμούς, κριτική αξιολόγηση των βιβλίων κ.ά. Ενδεικτικό άλλωστε είναι και το σλόγκαν του οίκου, που επικεντρώνεται στη σχέση με τους αναγνώστες: Εσείς κι εμείς πάντα σ’ επαφή.

Σήμερα, και παρά την οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει σε σημαντική συρρίκνωση των αριθμών στην ελληνική αγορά βιβλίου, αναπροσαρμοζόμενες και με ακόμη πιο στοχευμένες επιλογές, επενδύοντας ένα ικανότατο μέρος της δουλειάς τους στην ανεύρεση των πιο αξιόλογων τίτλων στην αγορά του ελληνικού και ξένου βιβλίου, διατηρώντας τόσο τις εσωτερικές όσο και τις εξωτερικές σχέσεις της επιχείρησης σε πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά και με τη δραστηριοποίηση του οίκου στην Τουρκία, με τις Εκδόσεις ΡΕΝΑ, όπου μεταφράζονται, και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, Έλληνες και ξένοι συγγραφείς, οι Εκδόσεις Ψυχογιός αισιοδοξούν και προσβλέπουν σε ένα ακόμη πιο λαμπρό και επιτυχημένο μέλλον.