Σπύρος Τερζόπουλος: Πώς έμαθε στον Έλληνα τα συμπληρώματα διατροφής;

Σπύρος Τερζόπουλος: Πώς έμαθε στον Έλληνα τα συμπληρώματα διατροφής;

Νίκος Τερζόπουλος

Σπύρος Τερζόπουλος

Ιδρυτής της Pharma Center Α.Ε

Θεωρείται ο πρωτοπόρος των OTC (Over The Counter) σκευασμάτων γιατί καθιέρωσε τα Συμπληρώματα Υγείας στα ελληνικά φαρμακεία. Προέρχεται από οικογένεια που ασχολήθηκε εκτενώς με τα φαρμακεία ως βασικούς πελάτες, διατηρώντας επί σειρά ετών κεντρική φαρμακαποθήκη. Έζησε από πολύ κοντά και σε νεαρή ηλικία την συμπεριφορά των φαρμακοποιών, μελετώντας πολύ προσεκτικά την αγορά των φαρμακευτικών προϊόντων.
Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα εντοπίζονται στην Γερμανία όπου είχε εκπαιδευτεί σαν Ιnternational Brand Manager καταναλωτικών προϊόντων με συμμετοχή στο marketing θυγατρικών (Αυστρία, Ελβετία και Ολλανδία).
Σε ηλικία 30 αποτελεί τον νεότερο Manager σε διοικητική θέση πολυεθνικής σαν Marketing Director της Wella – Hellas.

Οι νέες του δραστηριότητες εξελίσσονται όταν το 1980 βρίσκεται στην Αγγλία προκειμένου να ειδικευτεί στις εταιρείες «Health Products» για τα Διατροφικά Συμπληρώματα και τον τρόπο παραγωγής – διακίνησης και πώλησης στο κοινό, που αναζητούσε φυτικά θεραπευτικά σκευάσματα.

Κατέχοντας πλέον μοναδική γνώση για τα ελληνικά δεδομένα επιστρέφει στη χώρα το 1982 και ιδρύει την «LOBELIN Α.Ε.» μέσω της οποίας φέρνει τις βιταμίνες Lanes στα φαρμακεία.

Η διορατικότητά του τον καθιστά πρωτοπόρο στην εν λόγω αγορά όπου κατάφερε να καθιερώσει τα συμπληρώματα διατροφής ως τη βασικότερη κατηγορία OTC φαρμακείων. Πρακτικά άνοιξε το δρόμο και σε άλλους εισαγωγείς, με τον ενθουσιασμό και την πίστη ότι τα φυσικά διατροφικά προσφέρουν καλύτερη ζωή στους καταναλωτές αλλά και την δυνατότητα στο φαρμακοποιό να προβάλει τις επιστημονικές του γνώσεις για την βελτίωση της υγείας.

Το επόμενο βήμα γίνεται το 2003 με την ίδρυση της «Pharma Center Α.Ε.», η οποία αναλαμβάνει την εισαγωγή στην Ελλάδα της αγγλικής σειράς «Health Aid Vitamin Supplements». Εισάγει με αυτό τον τρόπο πρωτοποριακές συνθέσεις υγείας, φροντίδας και ομορφιάς δηλαδή φυσικά συμπληρώματα «νέας γενιάς».

Με την νέα του δραστηριότητα ο Σπύρος Τερζόπουλος κατάφερε να μετατοπίσει την απλή αγορά των φυτικών διατροφικών συμπληρωμάτων στην ευρύτερη κατηγορία των Συμπληρωμάτων Υγείας καθόσον δεν απευθύνονται στον τρόπο διατροφής αλλά στην προστασία της υγείας, καθιερώνοντας έτσι και στην Ελλάδα τον διεθνή όρο «Health Supplements της Health Aid».

Ιδιαίτερο επίτευγμα αποτελεί το γεγονός ότι αντιπροσωπεύει την «Health Aid Ltd – London», μία από τις δυναμικότερες εταιρείες Συμπληρωμάτων Διατροφής που απευθύνεται και ειδικεύεται στα ανεξάρτητα φαρμακεία της Αγγλίας, με εξαγωγές σε 60 χώρες Ευρώπης και Αμερικής και παραγωγικές διαδικασίες υψηλών προδιαγραφών, που διασφαλίζουν τη φυσική προέλευση των πρώτων υλών παρακολουθώντας πάντα τις διεθνείς εξελίξεις.

Η «Pharma Center» σήμερα βασίζεται στην δυναμική εμπορική πολιτική εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους προώθησης, πωλήσεων, προσφορών για τους καταναλωτές και merchandising, καθώς και σεμινάρια ενημέρωσης και εκπαίδευσης των συνεργατών φαρμακοποιών.

Η εταιρία στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις σε λειτουργικούς χώρους με υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές διατηρησιμότητος των φυσικών σκευασμάτων. Με τον τρόπο αυτό αποτελεί πρότυπο κέντρο εμπορίας προϊόντων OTC θεωρώντας ότι κινείται στο κέντρο (CENTER) του φαρμακείου (PHARMA) και συνεργάζεται απευθείας με περίπου 4.000 φαρμακεία και με άλλα 4.000 μέσω φαρμακαποθηκών πανελλαδικά καλύπτοντας έτσι το 80% των σημείων πώλησης σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές της χώρας.