Τα πάντα για τα κρυπτονομίσματα. Το marketpost.gr βρήκε τον ειδικό.

Τα πάντα για τα κρυπτονομίσματα. Το marketpost.gr βρήκε τον ειδικό.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Power Snooker στο Λονδίνο

Αδικημένα από το όνομά τους και τον αρχικό σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν είναι τα κρυπτονομίσματα, τα οποία αποτελούν το μέλλον όπως τα χαρακτήρισε ο Κώστας Ιωάννου πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Power Snooker στο Λονδίνο. Ο ίδιος έχοντας δημιουργήσει το δικό του κρυπτονόμισμα ξέρει όλα του τα μυστικά, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες τους. Μιλά στο marketpost.gr για την εκτίναξη της αγοράς κρυπτονομισμάτων και μας εξηγεί γιατί το Power Snooker Coin (PSC) είναι πιο ανθεκτικό από τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Τι διαφορά έχει το blockchain από τα αντίστοιχα τραπεζικά συστήματα; Εκτιμάτε ότι θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία αυτή μελλοντικά από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα;

Το blockchain είναι ένα λογισμικό που δημιουργήθηκε πριν από περίπου 10 χρόνια προκειμένου να εξυπηρετήσει κυρίως παράνομες συναλλαγές. Έπρεπε λοιπόν να μην εντοπίζεται η διαδρομή των συναλλαγών και επίσης έπρεπε να είναι αξιόπιστο. Η αξιοπιστία του είναι δεδομένη διότι για οποιαδήποτε συναλλαγή πρέπει να συναινούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, γεγονός το οποίο αποτρέπει οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης της διαδικασίας ή απάτης μέσω αυτής. Σήμερα είναι ιδιαίτερα αξιόπιστο και μπορείς να δεις όλα τα ίχνη της συναλλαγής από την πρώτη στιγμή μέχρι την τελευταία. Ο όρος «κρυπτο» τους προσδίδει μια αρνητική έννοια με αποτέλεσμα να είναι παρεξηγημένα. Στην πράξη θεωρώ πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά η τεχνολογία blockchain από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Εδώ στο Λονδίνο υπάρχουν ήδη συζητήσεις να χρησιμοποιηθεί από ορισμένες τράπεζες ενώ υπάρχουν σκέψεις να αξιοποιηθεί στο κτηματολόγιο της Βρετανίας. Είναι γεγονός ότι στο παρελθόν έχει χρησιμποιηθεί για το ξέπλυμα χρήματος, αλλά είναι μια δραστηριότητα την οποία συναντάμε εδώ και αιώνες. Πριν τα κρυπτονομίσματα πάλι υπήρχε τρόπος να ξεπλένουν χρήματα…

Γιατί έχει ανέβει η τιμή του bitcoin τώρα τελευταία;

Η αξία των κρυπτονομισμάτων καθορίζεται εν πολλοίς από τη ζήτηση και την προσφορά τους. Σε αυτή τη φάση η προσφορά του bitcoin είναι περιορισμένη και ανέρχεται σε 21 εκατ. δολάρια περίπου, ενώ ήδη έχουν διατεθεί στην αγορά τα 17 εκατ. από αυτά. Δυνατότητα να δημιουργηθούν άλλα δεν υπάρχει οπότε όσο στενεύει η προσφορά και αυξάνει η ζήτηση τόσο εκτινάσσεται η τιμή τους.

Γιατί αυξάνονται οι απαγορεύσεις των συναλλαγών με πιστωτικές σε Ευρώπη και Αμερική;

Η γνώση ότι πρόκειται για μια αγορά που δεν ελέγχεται από καμία αρχή παρά μόνο από τους κανόνες της οικονομίας προκαλεί ένα άγχος. Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι μεγάλο μέρος όσων εμπλέκονται στην κρυπτοοικονομία χρησιμοποιούν τα νομίσματα ως παράγωγα, γεγονός το οποίο διαχρονικά οδηγούσε σε δανεισμό. Είναι δεδομένο ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα σώμα που θα ελέγχει την εν λόγω αγορά, ώστε να μπουν κανόνες και να υπάρχει μια εποπτεύουσα ρυθμιστική αρχή.
Όσο δεν υπάρχει κεντρική νομισματική πολιτική που να ρυθμίζει την κρυπτοοικονομία τα πράγματα μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτα. Και αυτό γιατί μιλάμε για μια αγορά η οποία μετρά δισεκατομμύρια. Εμάς προσωπικά δεν μας νοιάζει αν υπάρχουν κανόνες γιατί εμείς λειτουργούμε με βάση κανόνες χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Ωστόσο πρέπει να μπει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο βέβαια πρέπει να διασφαλίσει την ορθή λειτουργία της κρυπτοοικονομίας, πετώντας έξω τους μη αξιόπιστους παίκτες. Μαζί με αυτό θα πρέπει όμως να υπάρχει και μια φορολογική πολιτική που να παρέχει κίνητρα σε όσους επιθυμούν αν επενδύσουν σε αυτό. Μόνο προς το συμφέρον των χωρών που θα προσφέρουν φορολογικά κίνητρα μπορεί να είναι αυτό, διότι ο κόσμος θα φέρνει χρήμα στην ουσία το οποίο θα διοχετεύεται στην πραγματική οικονομία.

Εξηγήστε μας τι είναι το Power Snooker Coin (PSC) και ποια η διαφορά του από άλλα κρυπτονομίσματα.

Το δικό μας κρυπτονόμισμα είναι συνδεδεμένο με την εταιρεία μας την Power Snooker Group και γεννήθηκε με στόχο να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα, μια κοινότητα των μελών του πρωταθλήματος του Power Snooker. Σήμερα μετράμε 1 εκατ. μέλη σε όλο τον κόσμο ενώ στο πρωτάθλημα Power Snooker το 2011 είχαμε 620.000 συμμετοχές. Υπάρχει μια μεγάλη κοινότητα που ακολουθεί το συγκεκριμένο σπορ και αυτό αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία που το διαφοροποιεί από άλλα. Στην πράξη μελετήσαμε τα χαρακτηριστικά από όλους τους τύπους νομισμάτων και τα ενσωματώσαμε στο δικό μας κρυπτονόμισμα. Ανάλογα με την ποσότητα των νομισμάτων που κανείς προμηθεύται αποκτά και ανάλογα δικαιώματα. Για παράδειγμα για να συμμετάσχεις σε ένα event πρέπει να έχεις ένα συγκεκριμένο αριθμό κρυπτονομισμάτων, ή αν κάποιος επιθυμεί να φάει στο εστιατόριο χωρίς να πληρώσει μπορεί να το κάνει με το κρυπτονόμισμα.
Το δεύτερο στοιχείο που διαφοροποιεί το PSC από τα υπόλοιπα είναι ότι στηρίζεται και συνδέεται με τις δραστηριότητες της εταιρείας. Στόχος είναι να μαζέψουμε χρήματα τα οποία θα επενδύσουμε σε ακίνητα για να τα αξιοποιήσουμε στο Power Snooker. Είναι ένα νόμισμα το οποίο είναι συνδεδεμένο με κάποια αξία όπως είναι τα ακίνητά μας, τα πνευματικά δικαιώματα της εταιρείας και πολλά άλλα κεφάλαια. Ετσι είναι ένα νόμισμα το οποίο δεν στηρίζεται σε έναν θεωρητικό πλούτο αλλά έναν συγκεκριμένο, απτό πλούτο. Επίσης έχουμε δημιουργήσει και δύο εφαρμογές με παιχνίδια Power Snooker που επίσης αποτελεί κεφάλαιο που στηρίζει το νόμισμα.

Όταν γίνονται τα πρωταθλήματά μας σε αυτά συμμετέχει ένας αριθμός μελών που αποτελούν την κοινότητα. Η ομοιογένεια στο νόμισμα που χρησιμοποιούν τα μέλη εξυπηρετεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ανάγκες του κάθε ένα, περιορίζοντας την ταλαιπωρία που μπορεί κανείς να υποστεί στην προσπάθειά του να κάνει για παράδειγμα συνάλλαγμα.
Η ιδέα για τη δημιουργία του PSC ήταν να διευκολύνουμε τις διαδικασίες. Με δεδομένο το οικονομικό μου background ήταν πολύ εύκολο να το σχεδιάσω γνωρίζοντας ήδη την αγορά.
Είμαι σε θέση μάλιστα να γνωρίζω ότι η πλειονότητα των κρυπτονομισμάτων που κυκλοφορεί είναι μια φούσκα γιατί δεν στηρίζονται σε κάποια κεφάλαια. Όταν αυτό διαφανεί και «πέσουν» θα παραμείνει το δικό μας ισχυρό γιατί είναι συνδεδεμένο με συγκεκριμένα κεφάλαια.