Για εμάς το Ελληνικό Μέλι αποτελεί τον προορισμό μας!

Για εμάς το Ελληνικό Μέλι αποτελεί τον προορισμό μας!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΤΑΣ

Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΗ-ΠΙΤΤΑΣ

Κυρίαρχος της αγοράς για σχεδόν ένα αιώνα (το 2018 συμπληρώνει 90 χρόνια ζωής) η ΑΤΤΙΚΗ – ΠΙΤΤΑΣ έχει ταυτίσει την επιχειρηματική διαδρομή της με το ελληνικό μέλι και την ελληνική μελισσοκομία.

Με εντυπωσιακή ανάπτυξη και κατάκτηση μεριδίων αγοράς μέσα στην οικονομική κρίση αποδεικνύει με τον πλέον περίτρανο τρόπο ότι η παραδοσιακή οικογενειακή ελληνική επιχείρηση μπορεί, πράγματι να κάνει θαύματα!

Και αυτό γιατί η ΑΤΤΙΚΗ – ΠΙΤΤΑΣ στηρίζει την επιτυχία της σε αρχές και αξίες τις οποίες μεταφέρει διαχρονικά στα προϊόντα της, αλλά και γιατί συνεργάζεται με πάνω από 2.000 μελισσοκόμους σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι συλλέγουν το μέλι από το οποίο η ΑΤΤΙΚΗ – ΠΙΤΤΑΣ επιλέγει τις καλύτερες ποικιλίες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γιώργος Πίττας, δεύτερη γενιά μαζί με την αδελφή του Αλεξάνδρα Πίττα – Χαζάπη, είναι ο συνδετικός κρίκος της παράδοσης και της νέας τεχνολογίας που καταξιώνεται στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της εταιρίας στο Κρυονέρι, το οποίο έχει προκαλέσει τον θαυμασμό των ξένων που το επισκέπτονται και οι οποίοι το εντάσσουν στα καλύτερα του κόσμου.

Γιατί η ΑΤΤΙΚΗ – ΠΙΤΤΑΣ, με έντονη εξωστρέφεια και εξαγωγές σε 40 χώρες στις 5 ηπείρους του πλανήτη (πρόσφατα ξεκίνησαν οι εξαγωγές και την Νότιο Κορέα), προκαλεί ως επιχείρηση το παγκόσμιο ενδιαφέρον! Και αυτό επειδή έχει καθιερώσει διεθνώς το brand του ελληνικού μελιού, το οποίο ταυτίζεται με το ΑΤΤΙΚΗ – ΠΙΤΤΑΣ που για πρώτη φορά συσκεύασαν, τυποποίησαν και εξήγαγαν ο πατέρας και ο θείος του Γιώργου Πίττα το 1928.

Στα 90 χρόνια της ΑΤΤΙΚΗ-ΠΙΤΤΑΣ ποιοι είναι οι μεγάλοι σταθμοί αυτής της οικογενειακής επιχείρησης;

Αναμφίβολα το 1928, όταν ο πατέρας μου Παναγιώτης και ο αδελφός του Αλέξανδρος ίδρυσαν την «Αττική Μελισσοκομική Εταιρία» με σκοπό την τυποποίηση και διακίνηση του μελιού που, τότε, συνέλεγαν από τον Υμηττό. Σε μόλις τέσσερα χρόνια, το 1932, είχαν κερδίσει τα πρώτα διεθνή βραβεία σε εκθέσεις στο Λονδίνο και στο Παρίσι.

Η διαδρομή της εταιρίας ήταν πάντοτε ανοδική, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βίωσαν τόσο οι ιδρυτές της όσο και εμείς, η δεύτερη γενιά. Στόχος μας ήταν πάντα η διακίνηση ενός αγνού και φυσικού προϊόντος. Όπως ακριβώς το παράγει η ελληνική φύση. Στην δεκαετία του 1980 η θεσμοθέτηση του κώδικα τροφίμων και για το μέλι (που είναι από τους αυστηρότερους στον κόσμο) θεμελίωσε την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού στην αγνότητα του μελιού. Εμείς, βέβαια, ως εταιρία το εφαρμόζαμε, αλλά η νομοθέτησή του αποτελεί σίγουρα ένα σταθμό στην διακίνηση του μελιού.

Πόσο διευκολύνει την χρήση και την κατανάλωση του μελιού η συσκευασία του προϊόντος;

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, το μέλι το είχες μόνο σε κουτί στο σπίτι σου. Εμείς τότε, στην αρχή της δεκαετίας του 1990, αλλάξαμε τα δεδομένα στην διακίνηση του μελιού. Καθιερώσαμε το περίφημο smart pack. Μέλι σε φακελάκι αλουμινίου. Μπορούσες, δηλαδή, πλέον, να πάρεις το μέλι μαζί σου. Αυτό έφερε μια επανάσταση. Όσοι αναζητούσαν, σε διαρκή βάση, την ενέργεια του μελιού, την είχαν. Από αθλητές μέχρι ορειβάτες και βατραχάνθρωπους.

Η συνεργασία με μελισσοκόμους το μυστικό της επιτυχίας

Αυτοί είναι πράγματι σταθμοί όχι μόνον στην ιστορία της ΑΤΤΙΚΗ – ΠΙΤΤΑΣ, αλλά και στην διατροφική συμπεριφορά των Ελλήνων. Αλλά ως μια παραδοσιακή ελληνική επιχείρηση ποιες είναι οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες σας;

Πάνω από όλα η άψογη συνεργασία με τους 2.000 μελισσοκόμους σε όλη την Ελλάδα. Είναι αυτοί που συλλέγουν το μέλι. Η ΑΤΤΙΚΗ – ΠΙΤΤΑΣ έχει ως ακρογωνιαίο λίθο της επιχειρηματικής δράσης της την προαγωγή και στήριξη της ελληνικής μελισσοκομίας. Αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας της.

Πόσο σημαντική είναι η μελισσοκομία τόσο για την εθνική οικονομία όσο και για την διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος;

Τεράστια! Μόλις τον περασμένο μήνα  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια πραγματικά ιστορική απόφασή του, αποφάσισε την πανευρωπαϊκή προστασία της μελισσοκομίας (κατατάσσοντας το μέλι και επισήμως στις υγιεινές τροφές – healthy foods) αφού η μελισσοκομία  συμβάλει στην διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος. Το σκεπτικό αυτής της απόφασης (που θα ενσωματωθεί σε κοινοτική οδηγία) περιλαμβάνει – αυτούσιες! – τις αρχές της ΑΤΤΙΚΗ – ΠΙΤΤΑΣ, αυτές δηλαδή που εμείς εφαρμόζουμε από την ίδρυση της εταιρίας. Εδώ και 15 χρόνια, μάλιστα, έχουμε στην εταιρία ανεξάρτητο τμήμα ανάπτυξης της μελισσοκομίας επανδρωμένο με εξαιρετικά έμπειρους και εξειδικευμένους γεωπόνους.

Ο σπάνιος πλούτος της ελληνικής φύσης

Οι μελισσοκόμοι, λοιπόν, παράγουν το μέλι και εσείς το διακινείτε. Ενδιαμέσως τι γίνεται;

Ακριβώς εκεί εφαρμόζονται οι αρχές της ΑΤΤΙΚΗ – ΠΙΤΤΑΣ που έχουν καταστήσει το ελληνικό μέλι ένα διεθνές brand. Στα εξειδικευμένα τμήματα του οργανοληπτικού και ποιοτικού ελέγχου διασφαλίζουμε την ποιότητα, την προέλευση, την γεύση, το άρωμα και το χρώμα του ελληνικού μελιού που προσφέρουμε στους καταναλωτές. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Πώς διασφαλίζονται όλα αυτά;

Τόσο με τους ελέγχους, όσο και με την συσκευασία του μελιού ώστε να διατηρούνται αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά του. Το ελληνικό μέλι περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για την ισορροπία του ανθρώπινου οργανισμού. Παρουσιάζει, επίσης, εξαιρετική συγκέντρωση αντιοξειδωτικών και αντιμικροβιακών στοιχείων. Γιατί μόνον στην Ελλάδα υπάρχουν 1.300 ενδημικά φυτά. Δηλαδή μια σπάνια ποικιλία λουλουδιών, βοτάνων και δένδρων.  Αυτά είναι που προσφέρουν την συνέχεια και την συνέπεια στην ποιότητα του ελληνικού μελιού. Και, κατά συνέπεια, στην γεύση του.

Γιατί ο κόσμος στρέφεται προς τις φυσικές τροφές;

Αυτή η στροφή δεν είναι παρά η ανακάλυψη της πραγματικότητας! Γιατί η διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών δια μέσου των αιώνων αποδείχθηκε σοφή.  Είναι αλήθεια ότι, σε προηγούμενες δεκαετίες, ψάξαμε να βρούμε το καινούργιο. Αλλά, τελικώς, επιστρέψαμε στις παραδοσιακές τροφές. Όχι τόσο ως αποτέλεσμα κάποιου μάρκετινγκ, αλλά ως κατάληξη αυτής της ιστορικής διαδρομής. Στο τέρμα, δηλαδή, αυτής της ιστορικής διαδρομής μας περίμενε… το ελληνικό μέλι.

Τι πρέπει να γίνει ώστε να βελτιωθούν η παραγωγή και διακίνηση του ελληνικού μελιού;

Στην παραγωγή τίποτα. Παράγουμε ένα γνήσιο, αγνό, φυσικό προϊόν. Το 100% ελληνικό μέλι. Όπως ακριβώς μας το προσφέρει η φύση. Στην διακίνηση, όμως, πρέπει να γίνουν πολλά. Όσοι νοθεύουν ελληνικό μέλι με ξένο εγκληματούν σε βάρος της μελισσοκομίας. Συνεργαζόμαστε με το κράτος για εντατικοποίηση των ελέγχων. Το 2018 θα έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα.

Τροφή των ολύμπιων θεών και νέα προϊόντα

Πριν από μερικές εβδομάδες κατακτήσατε μια ακόμη διάκριση στα Βραβεία Ποιότητας Γαστρονομίας του 2017. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Είναι η επιβράβευση των διαρκών προσπαθειών μας για να προσφέρουμε ένα γνήσιο, αγνό και φυσικό προϊόν. Αλλά αποτελεί και μια υπενθύμιση γι’ αυτό το σπάνιο δώρο που μας προσφέρει η φύση, το μέλι! Την αξία του οποίου μεταφέρει η εταιρία μας από γενιά σε γενιά. Γιατί ήδη η τρίτη γενιά (τα παιδιά τα δικά μου και της αδελφής μου) έχει μπει δυναμικά στην καθημερινή προσπάθεια που καταβάλουμε όλοι στην ΑΤΤΙΚΗ – ΠΙΤΤΑΣ.

Γιατί εμείς πιστεύουμε στο μέλι. Μην ξεχνάτε ότι, μυθολογικά, αποτέλεσε την τροφή των ολύμπιων θεών. Είναι αυτό που δίνει άμεσα ενέργεια. Και, το κυριότερο, οι θερμίδες του δεν προσφέρουν λίπος. Το μέλι αφομοιώνεται από τον οργανισμό χωρίς να τον επιβαρύνει.

Τα νέα προϊόντα σας (βασιλικός πολτός, γύρη, χαλβάς, λουκούμια, μαρμελάδες, υποβρύχιο) τι υποδοχή έχουν από το καταναλωτικό κοινό;

Είμαστε πολλοί ευχαριστημένοι, αλλά, βεβαίως, οι προσπάθειές μας συνεχίζονται. Ο χαλβάς με μέλι αποτελεί ένα πρωτοποριακό προϊόν, θα έλεγα μια παγκόσμια πρωτοτυπία, που οι καταναλωτές αγκάλιασαν αμέσως. Τα πρώτα, πολύ ενθαρρυντικά βήματά του, κάνει και το παραδοσιακό υποβρύχιο. Οι παλαιότεροι θυμόμαστε να το γευόμαστε παιδιά μέσα σε παγωμένο νερό. Σε όλα αυτά τα νέα προϊόντα μας μεταφέρουμε αυτούσιες τις παραδοσιακές αρχές της ΑΤΤΙΚΗ – ΠΙΤΤΑΣ.

Τι σημαίνει για εσάς να είστε όχι απλώς leader της ελληνικής αγοράς και κυρίαρχος στις εξαγωγές, αλλά και επικεφαλής μιας οικογενειακής επιχείρησης που καταξίωσε το ελληνικό επιχειρηματικό πνεύμα σε ένα πραγματικό μυθικό προϊόν της ελληνικής φύσης;

Η οικογένειά μας (από τους πατεράδες και θείους μας μέχρι τα παιδιά τα δικά μου και της αδελφής μου) πιστέψαμε στο ελληνικό μέλι. Σε αυτό το θείο δώρο της πατρίδας μας, αλλά και στους μελισσοκόμους που το συλλέγουν. Δουλέψαμε και δουλεύουμε σκληρά για να προσφέρουμε το ελληνικό μέλι αυτούσιο στους καταναλωτές όλου του πλανήτη. Γιατί είμαστε απολύτως σίγουροι ότι αυτό που κάνουμε δεν είναι απλώς μια επιχειρηματική δραστηριότητα. Αλλά μια μεσολάβηση ανάμεσα στην φύση και στους ανθρώπους όλης της γης. Αυτό μας εμπνέει, μας καθοδηγεί και, σε τελική ανάλυση, έχουμε την βαθιά πεποίθηση ότι αποτελεί και τον προορισμό μας.