Aνοίγει στις 18:00 η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών

Aνοίγει στις 18:00 η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών

Ανοίγει σήμερα στις 18:00 η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 80 έως 84 ετών. Μέχρι χθες Πέμπτη είχαν εμβολιαστεί 32.701 πολίτες άνω των 85 ετών, 81.000 υγειονομικοί και περισσότεροι από 7.000 στους οίκους ευγηρίας.

Την Πέμπτη έγιναν 13.318 εμβολιασμοί, προχθές 15.290 εμβολιασμοί που είναι και ημερήσιο ρεκόρ μέχρι στιγμής και συνολικά από 27 Δεκεμβρίου έως την Πέμπτη έχουν γίνει 123.077, εμβολιασμοί, δηλαδή έχει εμβολιαστεί το 1,13% του πληθυσμού. Έχουν κλειστεί 400.000 ραντεβού για πρώτη και δεύτερη δόση. Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για την επιδημία και το σχέδιο εμβολιασμού, υπενθύμισε τους τρόπους του ραντεβού, λέγοντας ότι αν ο πολίτης είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, θα του έρθει αυτόματα μήνυμα στο κινητό του.

Ο πολίτης θα πρέπει να επιβεβαιώσει το ραντεβού. Αν δεν αποδεχθεί ή δεν επιβεβαιώσει το ραντεβού δεν χάνει τη σειρά του και μπορεί μπαίνοντας στην πλατφόρμα και εισάγοντας τον ΑΜΚΑ του να κλείσει ραντεβού σε εμβολιαστικό κέντρο της προτίμησής του. Ο δεύτερος τρόπος είναι στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr όπου εισάγοντας τον ΑΜΚΑ του μπορεί να κλείσει ραντεβού. Επίσης μπορεί να κλείσει ραντεβού στα φαρμακεία ή στα ΚΕΠ. Εξήγησε ότι ο πολίτης μπορεί να ακυρώσει το ραντεβού του αλλά σε χρονικό διάστημα 72 ώρες πριν. Αν δεν προσέλθει στο ραντεβού μπορεί να ξανακλείσει άλλο ραντεβού αλλά μόνο εφόσον μεσολαβήσει ένας μήνας.

Σχεδιασμός εμβολιασμών στη νησιωτική Ελλάδα

Ο σχεδιασμός, όπως τον ανέλυσε ο υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα Ταξίαρχος Αρίστος Περρής περιλαμβάνει 4 φάσεις.

Η πρώτη φάση αφορά 18 νησιά στα οποία υπάρχουν νοσοκομειακές μονάδες. Ο εμβολιασμός υλοποιείται ήδη . Ξεκίνησε στιςω11 Ιανουαρίου για υγειονομικούς και από 18 Ιανουαρίου για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών αυτών με βάση την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Η μεταφορά των εμβολίων γίνεται αεροπορικώς δωρεάν και συνδράμει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και μέσα της ΓΓΠΠ.

Η δεύτερη φάση αφορά 12 νησιά που έχουν πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 28 Ιανουαρίου, με τους μόνιμους κατοίκους άνω των 80 ετών. Η μεταφορά εμβολίων γίνεται και εδώ με αεροπορικά μέσα και θα χρησιμοποιηθούν και ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Η τρίτη φάση αφορά 19 νησιά, τα οποία έχουν πληθυσμό από 1.000 – 3.500 κατοίκους. Η μεταφορά των εμβολίων θα απαιτήσει συνδυασμό μέσων, αεροπορικών και θαλασσίων.

Η τέταρτη φάση αφορά νησιά που έχουν πληθυσμό μικρότερο από 1.000 κατοίκους. Ο εμβολισμός θα γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και τους φορείς ΤΑ. Ο εμβολιασμός του πληθυσμού άνω των 18 ετών αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Φεβρουαρίου. Η μεταφορά εμβολίων και υγειονομικού προσωπικού που τυχόν απαιτηθεί θα γίνεται με εναέρια μέσα που διαθέτει το ΓΕΕΘΑ, η ΓΓΠΠ καθώς και σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Η έναρξη γίνεται με το Καστελόριζο, όπου από 27 έως και 30 Ιανουαρίου θα γίνει ο εμβολιασμός στο σύνολο των επιθυμούντων κατοίκων άνω των 18 ετών.

Σε καλό σχετικά επιδημιολογικό επίπεδο η Ελλάδα, προβληματίζουν τα 480 ημερήσια κρούσματα και η μέση ηλικία των κρουσμάτων

Σε ένα καλό σημείο και καλό σχετικά επιδημιολογικό επίπεδο βρίσκεται η Ελλάδα και η κατάσταση θα σταθεροποιείται όσο τηρούμε τα μέτρα προστασίας, συνεχίζουν όμως να προβληματίζουν ο 7ημερος κυλιόμενος μέσος όρος που είναι 480 κρούσματα την ημέρα, η μέση ηλικία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που είναι τα 46 χρόνια και οι ηλικίες σε έξαρση 45-54 και 65 έως 74 ετών. Αυτά τα στοιχεία μας προβληματίζουν είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση και επανέλαβε την παράκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Στη χώρα υπάρχουν 5.881 ενεργά κρούσματα, τα 2.304 στην Αττική και τα 1.482 στην Κεντρική Μακεδονία. Περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού εμφανίζονται στις Περιφερειακές Ενότητες Δυτικής Αττικής, Θάσου και Βοιωτίας. Σημείωσε ότι από τους 300 διασωληνωμένους, οι 112 είναι ηλικίας από 18 έως 64 ετών. Πρόσθεσε ότι η κάλυψη κλινών ΜΕΘ Covid μειώνεται. Παραμένει κατειλημμένο το 50% των κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια, 59% στην Αττική, 57% στην Θεσσαλονίκη. Ωστόσο «φτάσαμε στην αρχή του τέλους αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης που είναι ο εμβολιασμός», είπε ο υπουργός. Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν έχουμε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων λόγω των εορτών, γι’ αυτό προχωράμε σταδιακά στο άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Συζήτηση για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων

Σήμερα Παρασκευή θα συζητηθεί στην επιτροπή εμπειρογνώμων το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων και όπως είπε η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα «είναι απόλυτη προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων».

Ο υπουργός είπε ότι και η Ελλάδα έχει πληρώσει βαρύ τίμημα έχοντας χάσει 5.545 ανθρώπους. «Μπορεί η Ελλάδα να είναι σε χαμηλή θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες – 23η ανάμεσα σε 45 ευρωπαϊκές χώρες – αλλά κάθε θάνατος είναι ένα χτύπημα». Αναφέρθηκε στην «ωριμότητα, υπευθυνότητα , αλληλεγγύη» που έδειξε ο ελληνικός λαός κατά τις εορτές σε αντίθεση με κοινωνίες άλλων χωρών και έτσι όπως είπε δεν έχουμε την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων που φοβόμασταν. Και αυτό πρόσθεσε είναι σημαντικό καθώς ανοίγουν σταδιακά κάποιες δραστηριότητες και αυξάνεται η κινητικότητα γι αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα.

Ανησυχία για τη μετάλλαξη

Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τον τρόπο και την ταχύτητα που διασπείρεται η Covid-19 στην Ευρώπη. Προβληματίζει επίσης το θέμα της μετάλλαξης του ιού. «Μας απασχολεί η μετάλλαξη, η οποία φαίνεται ότι δημιουργεί πρόβλημα σε χώρες όπως η Αγγλία, η Πορτογαλία, αλλά η Ελλάδα πήρε μέτρα έγκαιρα και ευτυχώς είμαστε σε καλύτερη κατάσταση αυτήν τη στιγμή», είπε η κ. Γκάγκα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για τις μεταλλάξεις, ανέφερε, προσθέτοντας ότι στην Πορτογαλία φαίνεται να είναι το 20% των κρουσμάτων με την μετάλλαξη και οι επιστήμονες στη χώρα θεωρούν ότι μπορεί να παίζει ρόλο αυτή η μετάλλαξη για την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της νόσου, αλλά σίγουρα παίζει ρόλο και η χαλάρωση των μέτρων κατά τις εορτές, με αποτέλεσμα την επιδημιολογική επιδείνωση.

Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η μετάλλαξη θα ελεγχθεί και όπως είπε φαίνεται ότι ανταποκρίνεται στα εμβόλια «αλλά επειδή αυτή τη στιγμή δεν είμαστε εμβολιασμένοι πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, με προσεκτικό άνοιγμα σιγά-σιγά της οικονομίας, για να μπορέσουμε να φτάσουμε με ασφάλεια στον εμβολιασμό όλου του πληθυσμού».

Κορονοϊός-Ελλάδα: 509 νέα κρούσματα, 293 διασωληνωμένοι, 25 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 509 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 150.479, εκ των οποίων 52,1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5.813 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46.236 (63,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 293 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Οι 205 (70%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. Το 85.7% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.050 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.570 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.286 (59%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ειδήσεις επικαιρότητας